John Malkovich joacă din nou la Timișoara: Publicul este elementul fără de care nu poți face teatru

john malkovich

Două zile, trei spectacole. Timișorenii vor avea ocazia să-l vadă din nou pe scena Teatrului Național pe actorul american John Malkovich. De această dată, va fi vorba despre o premieră: cea a spectacolului „The Infamous Ramirez Hoffman”, după un text de Roberto Bolaño.

John Malkovich a jucat și anul trecut pe scena Teatrului Național, dar joi seară are premieră la Timișoara. Spectacolul „The Infamous Ramirez Hoffman” este realizat în colaborare cu pianista franceză Anastasya Terenkova, pe un text adaptat din „Literatura nazistă în Americi”, semnată de scriitorul chilian Roberto Bolaño.

Este, de fapt, doar ultimul capitol al cărții, care și spune povestea imaginată, însă perfect plauzibilă, a unui personaj incapabil să discearnă între estetică și etică. Inițial, planurile lui Malkovich erau altele.

„Interesul meu a fost să fac un spectacol nou cu muzică clasică sau, în mare parte, un spectacol în colaborare cu pianista cu care lucrez, Anastasya Terenkova. Inițial am vrut să adaptez întreaga carte, «Literatura nazistă în Americi», a marelui scriitor Roberto Bolaño. Este vorba despre un volum de 200 și ceva de pagini, cu necrologuri false ale unor naziști care nu au existat niciodată, și toți au un lucru în comun, de la un fel de absurd la obsesii literare idioate. Am adaptat întreaga carte și mi-am dat seama că, dacă o fac așa cum o facem cu Ramirez Hoffman, ar dura o săptămână întreagă”, a explicat acesta.

„Îmi place acest tip de colaborare”

John Malkovich a colaborat la mai multe producții cu Anastasya Terenkova și spune că acest gen de muncă e foarte stimulativ, atât pentru creatori, cât și pentru public.

„Îmi place acest tip de colaborare, deoarece cred că energia pură pe care o poți exploata cu muzica, nu cu muzică înregistrată, ci cu muzică live, este de neegalat. Cred că acest tip de colaborare aduce lucruri pe care fanii muzicii clasice nu le-au mai văzut și, în același timp, aduce oamenilor de teatru un gen de muzică la care nu sunt prea des expuși în teatru sau în filme”, mai spune starul american.

Și, pentru că tot vorbeam de public, pentru Malkovich, el este „ingredientul” esențial al oricărei producții artistice, dar mai cu seamă al teatrului.

Trei spectacole în două zile

„În teatru, important este valul. Și ce este valul? Surferii nu creează valuri. Surferii vâslesc pe placă, se întorc cu spatele la soare și așteaptă valul. În teatru, valul este coliziunea dintre text și public. Și asta este ceea ce face valul, acea coliziune, puterea acelei coliziuni, acea ciocnire. Pentru mine, publicul este elementul esențial fără de care nu poți face teatru. Poți face teatru fără actori, poți face teatru fără cuvinte, poți face teatru fără muzică, îl poți face chiar și fără lumină. Îl poți face în multe feluri, dar nu-l poți face fără public. Publicul aduce energia, publicul aduce totul, iar noi suntem în slujba acestui lucru”, a mai declarat artistul.

John Malkovich a discutat, miercuri, timp de peste o oră și jumătate, cu jurnaliști, actori și studenți, într-un dialog moderat de Ada Hausvater, directoarea Teatrului Național. El a putut fi văzut, la fel ca vara trecută, plimbându-se prin oraș, ca un simplu turist.

Inițial, Teatrul Național anunțase două reprezentații cu „The Infamous Ramirez Hoffman”, însă datorită interesului publicului a fost programată și o treia.

Două spectacole sunt joi, 14 noiembrie, de la orele 18 și 20, și unul vineri, 15 noiembrie, de la ora 18. Bilete ar mai fi, câteva, pentru a doua reprezentație de joi.

About Post Author