Interzis la plastic! Un consilier USR PLUS vrea reguli noi la evenimentele finanțate sau avizate de PMT

plastic

Fără pahare și recipiente din plastic la evenimentele organizate sau avizate de Primăria Timișoara. Este cea mai nouă idee a unui consilier local USR PLUS, care vrea să le interzică prin HCL. Aida Szilagyi invocă o directivă europeană care „nu a fost transpusă in legislația românească nici până acum”.

Potrivit Directiva 2019/904, cunoscută ca Directiva Single Use Plastic (SUP), până la data de 3 iulie 2021, statele membre trebuie să se asigure că anumite produse din plastic de unică folosință nu mai sunt introduse pe piața UE. Este vorba, în principiu, de produse pentru care există deja alternative: tacâmuri, bețisoare de bumbac, farfurii, paie, palete pentru cafea, bastoane pentru baloane, precum și unele produse din polistiren expandat (recipiente pentru alimente și băuturi) și toate produsele din plastic oxo-degradabil.

Directiva SUP nu a fost transpusă expres în legislația românească, dar, ca stat membru UE, România trebuie să se supună prevederilor acesteia. În 7 iunie, Comisia Europeană a publicat un document care aduce clarificări legate de produsele de plastic de unică folosință (SUP) care se supun acestei directive. Ghidul „Orientările Comisiei privind produsele din plastic de unică folosință în conformitate cu Directiva (UE) 2019/904 a Parlamentului European și a Consiliului privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului (2021/C 216/01)”. poate fi citit aici.

Toată lumea, fără plastic

În timp ce țările europene încearcă să se adapteze noilor reguli, la Timișoara, primăria ar putea interzice folosirea tuturor obiectelor din plastic. Cel puțin la evenimentele pe care le organizează, finanțează sau măcar avizează!

Ideea îi aparține consilierului local Aida Szilagyi (USR PLUS). „Vom propune un proiect de HCL prin care dorim să eliminăm utilizarea articolelor de plastic de unică folosință în cadrul acțiunilor de protocol și al evenimentelor pe care le avizează/organizează Primăria Municipiului Timișoara, instituțiile din subordine, precum și societățile aflate în subordinea Consiliului Local al Municipiului Timișoara. Din estimările și calculele efectuate, în scenariul cel mai pesimist o astfel de măsură va contribui la reducerea deșeurilor asociate cu aproximativ 9 tone pe an, o reducere a emisiilor cu efect de seră cu 180 de tone pe an și economii substanțiale la consumator de mai multe zeci de mii de euro pe an, care nu vor mai plăti pentru aceste articole inutile”, anunță aceasta, pe Facebook.

S-a făcut și chestionar

Noile reguli ar urma să se aplice și instituțiilor din subordinea PMT, dar și societăților aflate în subordinea CL. Szilagyi are și un chestionar în care reprezentanții diverselor structuri care ar putea fi afectate direct de această HCL. Ei sunt invitați să precizeze ce și câte articole din plastic de unică folosință utilizează, dacă le colectează selectiv și cu ce consideră că ar putea fi înlocuite cel mai bine.

În luna noiembrie a anului trecut, când consilierii locali aprobau norma de hrană pentru migranții care stăteau în carantină, Aida Szilagyi a propus ca refugiații să primească veselă de ceramică, pe care s-o spele după utilizare. I s-a explicat, la acea vreme, că legea nu permite alt tip de veselă, în afara celei de unică folosință, pentru persoanele carantinate.

About Post Author