Intervenție la morile din Răcășdia. Acasă în Banat deschide sezonul de voluntariat

Răcășdia

Moara din Sat, pe vremea când funcționa

O zi de voluntariat la Răcășdia, la o intervenție la cele două mori de pe râul Ciclova. Vă trebuie doar dorință de muncă, bună dispoziție și… o înscriere prealabilă. Acțiunea este organizată de cei de la Acasă în Banat.

Asociația Acasă în Banat, în colaborare cu Primăria Răcășdia, organizează sâmbătă, 18 martie, o acțiune de voluntariat la două mori amplasate pe râul Ciclova. Moara din Vârtop încă mai funcționează, dar Moara din Sat e abandonată de câțiva ani și este în pericol să dispară definitiv. Doar cele două au supraviețuit dintr-un șir de nouă mori care existau în urmă cu un secol aici.

„Dacă la Moara din Vârtop situația este relativ bună, aceasta fiind bine conservată, funcțională și îngrijită de proprietari, problemele cele mai mari sunt la Moara din Sat. Intervenția se va concentra pe această moară, aflată într-o poziție centrală în raport cu centrul satului, accesibilă și cu rol de exemplu pentru comunitatea locală. Lucrările vor consta în reparații la acoperiș, zugrăvire, tratament al pieselor de lemn, revopsirea pieselor metalice ruginite și amenajarea zonei înconjurătoare, pentru a o transforma într-o zonă de promenadă”, spune Radu Trifan, de la Acasă în Banat.

Pentru ca Moara din Sat să fie corect alimentată cu apă trebuie făcute, de asemenea, lucrări de întreținere a canalului de alimentare: ecologizare, defrișarea vegetației excesive, decolmatare.

Pentru a putea participa la această acțiune e necesară înscrierea prealabilă AICI.

Programul intervenției

orele 8 – 9 – primirea voluntarilor, pregătirea șantierului
orele 9 – 13 – prima parte a intervențiilor
orele 13 – 14 – pauză de masă
orele 14 – 17 – a doua parte a intervențiilor
ora 17 – închiderea șantierului, plecarea voluntarilor

About Post Author