Interes maxim pentru Timișoara 2021, de la București: 4 ani de studii acustice și DALI, la Opera Română

Opera Română

Aproape 340.000 de euro vrea să plătească Institutul Național al Patrimoniului pentru documentația necesară reabilitării interioare de la Opera Română din Timișoara. Ar putea dura… patru ani să fie scrisă, așa că șantierul propriu-zis va începe, dacă va începe vreodată, mult după 2021!

Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în urmă cu trei ani. Bucuria de moment s-a stins repede, iar ecourile ei s-au simțit extrem de slab în București. Până acum nu s-a făcut aproape nimic în ceea ce privește infrastructurală culturală, iar obiectivele asumate prin Dosarul de Candidatură sună bine, dar numai pe hârtie. Practic, vorbim doar despre documentații și proiecte.

Unul dintre ele este cel legat de Palatul Culturii – Operă. Primăria Timișoara se apucă abia acum de repararea fațadei, după o epopee care a durat peste trei ani și jumătate. Contractul a fost semnat acum mai puțin de două săptămâni. SC Alex-Dia Construct are termen șase luni să termine lucrarea, pentru care va primi aproape un milion de euro. Între timp, la finele săptămânii trecute, ministrul Culturii, Daniel Breaz, a vizitat Timișoara și a discutat cu autoritățile locale despre Palatul Culturii, care are nevoie și de intervenții în interior, însă acestea sunt de durată.

Facem licitație, dar semnăm contractul doar dacă sunt bani

Acum, Institutul Național al Patrimoniului a scos la licitație, în sistemul național electronic, contractul pentru „prestări servicii de proiectare pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice, respectiv studii de fundamentare, studii acustice și Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție pentru monumentul istoric Teatrul Naţional azi Palatul Culturii (Corpul Vechi)”. Valoarea estimată este de 1,6 milioane de lei, sumă care include TVA. „Autoritatea Contractantă își rezervă dreptul de a condiționa semnarea contractului de alocarea creditelor bugetare, de către ordonatorul principal de credite – Ministerul Culturii și Identității Naționale”, se mai precizează în anunțul de pe SEAP.

Ofertele pot fi depuse până în 13 noiembrie, la ora 15, iar contractul va fi încheiat pe o durată de… 48 de luni! Adică patru ani! Vă reamintim, Timișoara va fi capitală europeană a culturii în mai puțin de un an și jumătate! INP a lansat recent și licitația pentru documentația care va sta la baza restaurării Castelului Huniade. Aceasta trebuie să fie gata până în octombrie 2020. CJ Timiș va face apoi proiect și va trebui să găsească finanțare.

About Post Author