Site icon Stiri de Timisoara

Îngrijitoarele românce și slovace din Austria sunt plătite prost și discriminate. Raport Amnesty International

Foto: Arhivă

Mii de îngrijitoare care lucrează în Austria, în principal din România și Slovacia, au salarii „șocant” de mici, raportat la volumul de muncă, și sunt supuse, de multe ori, discriminării și abuzurilor. Aceasta este concluzia unui raport al Amnesty International, citat de Euractiv.

Potrivit Amnesty International, îngrijitoarele care vin din străinătate primesc salarii cam cu 25% mai mici decât cele autohtone. Asta înseamnă că salariul lor annual este, în medie, de puțin peste 10.000 de euro, în condițiile în care, în Austria, venitul annual minim este de aproape 17.500 de euro.

„Îngrijitoarele venite din străinătate sunt, în acest moment, plătite prea puține și nu beneficiază de aproape nicio formă de protecție. Facem un apel către autoritățile din Austria, să-și îndeplinească obligațiile în ceea ce privește drepturile omului, să garanteze condiții corecte de muncă pentru îngrijitoare și să se asigure că drepturile celor venite din străinătate sunt respectate”, scrie în raportul Amnesty International.

Au responsabilități de care nici măcar nu au habar

Îngrijitoarele ajung în Austria prin intermediul unor agenții, cu scopul de a avea grijă de persoanele în vârstă. Unele dintre ele au constatat însă, odată ajunse în Austria, că trebuie să facă și curățenie în casă, să lucreze în grădină sau să îndeplinească alte sarcini care nu țin de meseria lor. Problema cea mai mare e însă alta. „Multe dintre aceste femei cred că sunt angajate de agențiile respective. În realitate, sunt, de fapt, propriile angajate, situație care vine cu responsabilități de care ele nici măcar nu au habar. În plus, asta înseamnă și că pensia lor va fi mai mică decât credeau”, a explicat, pentru un post de televiziune, Dana Grafiková, președintele unei asociații din Slovacia. head of the Chamber of care workers in Slovakia

Îngrijitoarele lucrează în Austria în „ture” de două până la patru săptămâni, după care se întorc în țările de origine. Restricțiile impuse de pandemia de Covid, mai ales în primul val, au avut un impact negativ asupra acestui domeniu, pentru că multe dintre ele au fost nevoite să aleagă între locul de muncă și familie.

Exit mobile version