Început de an școlar în Timiș. Directorul CNB: Am mai avea nevoie de încă 30 de săli de clasă / FOTO
În Timiș au început anul școlar aproape 103.000 de copii. La Colegiul Național Bănățean învață peste 2.500 dintre ei, într-o școală la care ar mai fi nevoie de câteva zeci de săli de clasă. Momentan, toți elevii din județ merg la ore fizic. Până când nu poate spune nimeni.
La Colegiul Național Bănățean, anul școlar a început, la propriu, cu un clopoțel din care a sunat o copilă înscrisă într-una din cele șapte clase pregătitoare. La CNB sunt peste 2.500 de copii, din care 250 au venit la ceremonia de deschidere: cei din clasele pregătitoare, cei de-a noua și olimpicii. Restul au stat în clase, cu învățătorii și diriginții, urmărind transmisia live de pe Facebook a evenimentului. A fost soluția găsită de conducerea școlii, pentru a putea fi respectate și măsurile de prevenție.
Copiii sunt, în general, bucuroși că s-au întors în bănci. Măcar cât se va putea. „Mie îmi place mai mult la clasă, pentru că pot să interacționez mult mai bine cu profesorii și colegii. Mi se pare că înveți mult mai bine, te poți concentra. Eu m-aș bucura să nu intrăm în online, pentru că suntem an terminal și trebuie să învățăm să avem notă bună, ca să intrăm la licee bune”, ne-a spus o elevă de clasa a opta. Alta, din aceeași generație, vede lucrurile cam la fel. „A fost ok în online, doar că este clar că, fiind în online, s-a copiat destul de mult și nu am prea învățat toți Ar fi OK să rămânem fizic, cel puțin anii terminali, dar și restul… grupele 0 – IV abia încep să înțeleagă ce e cu școala, cum îs toate astea”, spune fata.
Prea mulți copii, prea puțin spațiu
LA CNB se merge la școală numai dimineața, deși e mare înghesuială. Nici în acest an socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg.
„Infrastructura școlară a Timișoarei este depășită, având în vedere cererea mare de locuri. Noi am previzionat patru clase la clasa pregătitoare, s-au făcut șapte clase. Am previzionat patru clase cu câte 22 de copii și avem șapte clase cu câte 25 de copii. În acest moment, Colegiul Național Bănățean, ca să funcționeze în condiții normale, ar mai avea nevoie de încă 30 de săli de clasă. Din 1989 nu s-a mai construit niciun metru pătrat de clasă. Pe de altă parte, există și o mare presiune a părinților, care vor să vină către aceste școli de renume din Timișoara (…) Suntem încă departe de media europeană, se cunoaște faptul că, în tot ceea ce ține de evaluări, România, alături de Bulgaria, se află undeva în coadă. Cât investești, atât primești”, spune, franc, directorul CNB, Sorin Gabriel Ionescu.
La Colegiu, copiii de clasa a cincea merg la ore în șase containere modulare, care „asigură o supraviețuire a actului didactic”.
Unele lucruri sunt imposibile
În Timiș au început anul școlar aproape 103.000 de copii. Conform Inspectoratului Școlar Județean, din cei 6.695 de profesori din Timiș, 3.851 sunt imunizați cu schema completă. Alți 174 au făcut prima doză. Potrivit Direcției de Sănătate Publică, în Timiș sunt vaccinați peste 3.000 de adolescenți cu vârste între 12 și 18 ani. În județ, 14 unităţi de învăţământ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.
La CNB, copiii vor începe cursurile la ore diferite, vor avea pauze diferențiate și vor fi respectate regulile de pandemie. Există însă una care e imposibil de îndeplinit, în actualele condiții. „Ceea ce nu putem respecta însă este distanța de 1 metru dintre bănci. Suntem cu 2.520 de copii în același timp la școală”, conchide Sorin Ionescu. Rata de infectare în Timișoara era, luni, de 1,92 / 1.000 de locuitori.