Începe FILTM 2020. Despre granițe și evadări, în cinci seri cu poveste / PROGRAM

filtm

Norman Manea, Aleksandar Hemon, Pascal Bruckner, Dorin Tudoran, Ilija Trojanow. Doar o parte din invitații ediției din 2020 a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM). E online, durează cinci zile, iar dialogurile sunt traduse și subtitrate în limba română.

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) înseamnă, în acest an, cinci seri de dialoguri și lecturi publice, într-o ediție internațională desfășurată online. Tema este „Granițe: evadări, refugii, regăsiri”, cât se poate de actuală într-o lume în care mobilitatea oamenilor a crescut exponențial, indiferent de context și de factorii declanșatori – război, revoluție, migrație ori pandemie. Cu toate acestea, problema granițelor revine constant.

Vor fi, în perioada 19 – 23 octombrie, cinci seri de dialoguri, montate și subtitrate în limba română, începând cu ora 19. Acestea pot fi urmărite aici.

Program

Luni, 19 octombrie

Tema serii: „Un Dicționar la frontiere”
Dezbatere pornind de la volumul „Dicționarul romanului central-european din secolul XX”, coordonat de Adriana Babeți și aflat în pregătire la Editura Polirom. Participă Adriana Babeți, Balázs Imre, Daciana Branea, Dorian Branea, Gabriel Kohn, Marius Lazurca.

Marți, 20 octombrie

Tema serii: „Secțiuni prin casa melcului”
Confesiunile a doi mari scriitori români care au ales calea exilului, dar continuă să locuiască în limba literaturii lor.
· Norman Manea, în dialog cu Magda Grădinaru (Spotmedia)
· Dorin Tudoran, în dialog cu Robert Șerban

Miercuri, 21 octombrie

Tema serii: „Neîntrerupta introducere la temă”
Două dialoguri ce pleacă de la eterna adaptare a scriitorului în exil, dar și de la nostalgia ce-i însoțește fiecare carte scrisă în noua lume.
· Scriitorul și eseistul bosniaco-american Aleksandar Hemon, în dialog cu scriitorul și criticul literar John Freeman
· Scriitorul german născut în Bulgaria Ilija Trojanow, în dialog cu jurnalista austriacă Jana Volkmann

Joi, 22 octombrie

Tema serii: „Vina Omului alb”

Un dialog cu scriitorul și gânditorul francez Pascal Bruckner în care scriitoarea Tatiana Țîbuleac îl provoacă pe acesta să vorbească despre temele polemice ale ultimelor sale cărți: despre granițele socio-politice și personale, ciocnirea dintre generații, sentimentul de vinovăție al națiunilor și multe altele.

Vineri, 23 octombrie

Tema serii: „Melting pot”

O seară dedicată poeziei române contemporane, în care se vor face auzite vocile unor importanți poeți ce aparțin unor generații și stiluri distincte: Cristina Hermeziu, Adrian Alui Gheorghe, Ioana Ieronim, Fevronia Novac, Ruxandra Novac, Ciprian Măceșaru, Ioan Es. Pop, Saviana Stănescu, Olga Ştefan, Ioana Tătărușanu.

About Post Author