Încă o ședință cu strigăte și jigniri, la CL Timișoara. Pretextul: grija față de clădirile istorice / VIDEO
Certurile din timpul plenurilor CL Timișoara sunt, de la ședință la ședință, tot mai violente. Marți seară s-a lăsat cu urlete, tema fiind regulamentul privind reabilitarea clădirilor istorice, modificat din nou. Altfel, un singur imobil istoric din Timișoara e scutit, din 2023, de impozit, după ce a fost reabilitat cu banii proprietarilor.
Consilierii locali din Timișoara par să se fi „specializat” în certuri ca la ușa cortului. Ultimul circ, pe proiectul de modificare a regulamentului privind ajutorul dat de primărie pentru reabilitarea clădirilor istorice din oraș. A fost scoasă prevederea privind ipoteca pe imobil, impediment serios în calea oricărui proprietar interesat de vreun sprijin financiar.
Discuții pe această temă au fost încă de acum doi ani, când consilierii USR au propus – și a și fost adoptat – primul regulament. „Constatasem cu toții, atunci, că trebuie aduse îmbunătățiri. (…) Ați grăbit acel regulament și v-am spus încă de atunci că vor exista probleme și ca nu se va putea aplica. (…) În urmă cu un an au fost făcute alte modificări la acest regulament și am spus și atunci că nu se aduc îmbunătățiri semnificative, care să atragă asociațiile de proprietari. (…) Din păcate, nu am făcut decât să pierdem mai bine de doi ani de zile, iar acum modificăm un regulament”, a spus viceprimarul Cosmin Tabără (PNL).
Infantilii cu lopată
A urmat replica celuilalt viceprimar, Rubn Lațcău (USR). „Vreau să constat rolul ăsta de rezemător în lopată pe care îl are domnul viceprimar Tabără de doi ani și jumătate, în care, deși a avut multe responsabilități, în mod constant ia această poziție a meșterului care stă rezemat în lopată și își dă cu părerea despre ce ar fi trebui să facă alții”, a spus acesta. „Aveți impresia că vorbiți la gradiniță cu niște copii (…) Cu lopată sau fără lopată, acel regulament n-a semnat niciun contract de reabilitare. Despre ce vorbiți? Sunteți în deplinătatea facultăților când vorbiți așa ceva?”, i-a răspuns, aproape strigând, Tabără.
„Domnule Tabără, e un comportament infantil ăsta în care faceți un inventar al tuturor frustrărilor pe care le-ați strâns în doi ani și le vărsați pe noi”, a revenit Lațcău.
Ca și cum schimbul de replici demn de curea școlii nu era de ajuns, a intervenit și Simion Moșiu (PNL), cu propunerea ca USR-iștii să-și ceară scuze că… nu s-a semnat niciun contract de finanțare cu bani publici a reabilitării vreunui imobil istoric. Liberalul a „uitat” că nici în vremea administrației Robu, timp de opt ani, nu s-a întâmplat așa ceva. S-a gândit să-i răspundă Rodica Militaru, care i-a acuzat pe liberali că n-au făcut amendamente la vechiul proiect.
Strigăte și zero contracte
„Considerăm că glumiți sau nu mai țineți minte sau n-ați fost atentă acum doi ani. E scuzabil pentru dumneavoastră” a replicat, neelegant și cu aluzie la vârsta USR-istei, Moșiu. „Întotdeauna jigniți și apoi aruncați asupra noastră. E rvoltător, asta nu-i politică, e mahala. Cum să vorbească așa un domn cu o doamnă consilier local?” a început să strige, la rândul ei, Ana Munteanu (USR).
La așa reacții, explicațiile pertinente ale Roxanei Pătrulescu, șefa Biroului Rabilitare Clartiere Istorice al PMT; aproape că au trecut neobservate. Propunerile de modificare au trecut, în cele din urmă, cu 18 voturi pentru și, de acum, cei care vor vrea să beneficieze de programul primăriei nu vor mai trebui să gireze cu proprietatea. Ei vor putea primi maximum 30% din valoarea investiției.
Realitatea este că PMT nu a semnat, din 2012 încoace, nici un contract de sprijin financiar pentru proprietarii de clădiri istorice care ar vrea să le reabiliteze. De când a fost votat acest regulameent, în prima lui formă, au avut loc discuții, spun cei de la biroul specializat, cu proprietarii a 260 de imobile. Două dosare ar fi în stadiu avansat și s-ar putea finaliza cu șantiere.
Un singur imobil scutit în 2023 de impozit
Toate clădirile care au fost reabilitate în ultimii ani în Timișoara au fost finanțate exclusiv din banii proprietarilor. Aceștia pot beneficia de scutire de impozit, dacă se încadrează în condițiile stabilite de municipalitate. Nu sunt însă prea multe situații de acest de gen.
„În septembrie 2022, primăria a trimis mai multe informări către toți proprietarii care aveau autorizații de construire în derulare, prin care îi informam despre pașii legali pe care trebuie să-i parcurgă pentru a beneficia de scutire de impozit. În 2023 beneficiază de scutire de impozit un imobil din Timișoara, iar pentru alte două au fost cerute completări. La finalizarea procedurilor legale, proprietarii acestora urmează să beneficieze de scutire de impozit. De asemenea, alte zece asociații de proprietari au solicitat clarificări la Biroul Reabilitare Cartiere Istorice”, ne-a precizat Bogdan Marta, consilier al primarului Dominic Fritz.
În regulamentul aflat în vigoare sunt clasate ca prioritare, în diverse grade, câteva sute de imobile.