În aprilie avem proiect la MultipleXity. Robu: 100% se face anul acesta ceva

multiplexity

Consilierii locali au votat, după zeci de minute de parlamentări, valoarea premiilor de la concursul de soluții pentru MultipleXity. S-a ajuns și la întrebări de genul „de ce nu s-a făcut un studiu de fezabilitate”! MultipleXity ar fi trebuit să fie gata în 2021, dar e evident că nu va fi.

MultipleXity va fi, cândva, unul dintre puținele centre de artă, tehnologie și experiment din lume. El este asumat în dosarul de candidatură al Timișoarei pentru titlul de capitală europeană a culturii și ar fi trebuit realizat până în 2021. Evident, nu va fi, pentru că încă nu există nici măcar proiectul. Dar, după votul din ultimul plen, documentația ar trebui predată în această primăvară beneficiarului, adică Primăria Timișoara. PMT a ales varianta concursului de soluții, nu obișnuita licitație prin SEAP, tocmai pentru a avea un proiect bun, al cărui criteriu principal de selecție să nu fie cel mai mic preț.

De concursul de soluții se ocupă Ordinul Arhitecților din România, care a câștigat licitația pentru consultanța privind organizarea concursului de soluții. Contractul cu PMT a fost semnat în luna august, urmând că în termen de 240 de zille să se știe cine va face efectiv proiectul. Nu poate fi anunțat însă concursul propriu-zis, până nu se stabilește valoarea premiilor. Asta s-a întâmplat în ultimul plen, când consilierii au votat, nu fără contre, un proiect pe această temă.

Asumat de vreo cinci ani, dar de ce n-are studiu de fezabilitate

Potrivit hotărârii de CL, contractul de proiectare ar urma să se ridice la 2,98 milioane de lei cu TVA, echivalentul a 623.000 de euro. Premiul al doilea este de 50.000 lei, iar premiul al treilea, de 35.000 lei. Daniel Idolu, de la PSD, și independentul Adrian Orza au fost cei care au cerut explicații suplimentare. Idolu a întrebat chiar de ce nu s-a făcut un studiu de fezabilitate, care să stabilească exact ce trebuie făcut în cazul MultipleXity și de la care să pornească, ulterior, proiectarea. Vă reamintim, centrul de cultură, tehnologie și experiment este „capul de afiș” în materie de infrastructură al proiectului TM2021.

Alte întrebări au fost legate de valoarea premiilor și de conținutul proiectului care va fi declarat câștigător. „Dacă este mai rezonabil să scriem valoarea maximă este perfect în regulă, nu este nicio problemă. Cei care vin cu oferta financiară își fac oferta știind că vor câștiga puncte și în baza valorii. Noi nu vrem ca lumea să-și coboare valorile în mod iresponsabil. Valoarea acestui contract include absolut toate specialitățile de care este nevoie”, a explicat, în plen, Rudolf Gräf, consilier tehnic la OAR. Practic, după anunțarea câștigătorului, poate fi demarată imediat licitația pentru găsirea constructorului.

În aprilie ar trebui să avem proiectul

Discuțiile din plen au durat în jur de un ceas, după care s-a trecut la vot și propunerea a trecut fără probleme. „Data limită pentru predarea proiectelor angajate în cadrul concursului de soluții este 18 martie, ora 16. Sperăm să avem proiecte frumoase, proiecte inteligente, care să ne permită să realizăm un centru pe măsură. Astfel de centre nu există pe toate drumurile, ele sunt foarte rare (…) Se face o analiză preliminară a proiectelor până în 24-25 martie. În 27-29 martie, comisia jurizează efectiv proiectele, în 30 martie se dă anunțul cu rezultatele. Acestea se publică pe site-ul oficial al competiției și până 9 aprilie se pot depune contestații. Sperăm să nu fie cazul”, spune primarul Nicolae Robu. Juriul independent va fi constituit din trei experți.

Ceva-ceva are să fie gata în 2021, dar nu știm ce

MultipleXity va fi construit în spațiul fostelor ateliere ale RATT, pe Bd Take Ionescu. Va avea cam 6.500 metri pătrați și nu va fi un muzeu, ci un spațiu viu, care să permită o mulțime de activități interactive. Cât din el va fi funcțional în 2021 nu poate fi estimat. „Mi-e greu să spun ce va fi gata, dar 100% ceva va fi gata în 2021. Proiectul va cuprinde, pe de o parte, reabilitarea și refuncționalizarea unor spații existente, dar, pe de altă parte, probabil, și anumite construcții noi. O parte din spațiile existente cu certitudine vor ajunge să fie și amenajate, și puse în funcțiune cu noile funcțiuni. 100% se face anul acesta ceva”, a declarat, pentru stiridetimisoara.ro, primarul Nicolae Robu.

În dosarul de candidatură al TM2021, construirea MultipleXity este estimată la 12 milioane de euro. Prețul real îl vom afla însă, probabil, nu mai devreme de jumătatea acestui an. Interesant este însă că, în plen, consilierii locali au fost revoltați doar de valoarea premiului acordat proiectantului acestei investiții esențiale pentru capitala culturală. Când a fost să voteze 305.000 de euro pentru reamenajarea unei singure încăperi din clădirea Primăriei Timișoara, aleșii n-au avut nici măcar o întrebare…

About Post Author