Horticultura SA nu poate avea monopol pe spații verzi. PMT trebuie să facă licitație

horticultura

Primăria Timișoara va face licitație pentru întreținerea de spații verzi din oraș. Asta, pentru că nu poate urma modelul SDM, care se ocupă de tot ce înseamnă drumuri, și nu poate da direct contractul către Horticultura SA. Dacă ar face-o, ar încălca grav legea.

În 2015, Primăria Timișoara a atribuit, prin licitație, întreținerea spațiilor verzi în cele patru zone în care a fost împărțit orașul. Horticultura a luat zona centrală, Rogera Prest Com – alte două zone, iar Green City – cea de-a patra. Suma totală pusă la bătaie de municipalitate pentru acest serviciu: 160,5 milioane de lei, cu TVA. Adică aproape 34 de milioane de euro. Fiecare contract a avut 5 contracte subsecvente, ultimele încheiate în mai 2019. „S-a încheiat al cincilea contract subsecvent ținând cont de faptul că procedura de licitație deschisă se derulează pe parcursul mai multor luni și pot fi depuse contestații, pentru asigurarea continuității serviciilor de întreținere și amenajare a spațiilor verzi din Municipiul Timișoara”, spun cei din PMT. Aceste ultime contracte vor expira în iunie 2020.

S-a încercat și în iunie

În iunie 2019, întreținerea spațiilor verzi a intrat pe ordinea de zi a plenului CL. S-ar fi dorit atunci atribuirea direct către Horticultura întreținerea spațiilor verzi din zona centrală. Proiectul a fost însă retras de pe ordinea de zi, după ce primarul Nicolae Robu a decis că trebuie studiată mai îndeaproape legislația.

Pe site-ul PMT a apărut acum, din nou, un proiect care se referă la „achiziţia serviciilor pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi, parcurilor, scuarurilor, a spaţiilor verzi şi a sistemelor de irigare, întreţinerea şi amenajarea locurilor de joacă pentru copii şi a canisitelor, efectuarea lucrărilor de tăieri de corecţie, elagare şi defrişare a arborilor de pe domeniul public”. Practic, el dă undă verde organizării licitației publice prin sistemul electronic SEAP – SICAP.

Încredințare directă, cu o condiție

Unul dintre documentele anexate proiectului este un răspuns primit, atenție!, în 25 martie 2019, de la Consiliul Concurenței, semnat de șeful acestei instituții, Bogdan Chirițoiu. Potrivit acestui document, Primăria Timișoara ar fi vrut ca Horticultura SA să se ocupe de toate spațiile verzi din oraș, printr-un contract cu încredințare directă.

„Autoritatea locală intenționează să încredințeze direct, către Horticultura SA, prestarea acestor servicii pe întreg teritoriul Municipiului Timișoara, în zone în care, în prezent, această activitate este derulată de alte întreprinderi (…) pentru a înlătura suspiciunea de posibil ajutor de stat acordat Horticultura SA, considerăm necesară realizarea unei analize care să demonstreze faptul că operatorul în cauză va presta serviciul respectiv la costuri pentru comunitate mai reduse sau cel mult egale cu cele pe care aceasta le-ar fi suportat dacă autoritatea locală ar fi încredințat serviciul către o întreprindere tipică, bine gestionată și dotaă corespunzător cu mijloacele adecvate, în condiții similare (…) Analiza este necesară cu atât mai mult cu cât anterior, serviciul în cauză a fost încredințat Horticultura SA în urma unei licitații publice”, transmitea CC.

Doar prin licitație poți avea prețul cel mai mic

Executivul PMT știa, deci, încă din martie, că trebuie să facă o analiză care să arate fără niciun dubiu că firma primăriei are cele mai mici tarife. Un alt act anexat proiectului actual este avizul juridic, datat 11 iunie 2019. „Prin aplicarea procedurii achiziției publice se vor respecta prevederile legislative în domeniu, ba mai mult decât atât, atribuirea contractelor printr-o procedură de selecție competitivă, transparentă, nediscriminatorie și necondiționată nu implică existența unor elemente de ajutor de stat. Parcurgerea și încheierea unei proceduri de achiziții publice cu finalizare electronică asigură autorității contractante (…) certitudinea că oferta câștigătoare are prețul cel mai mic, iar din acest punct de vedere, cel mai avantajos pentru bugetul public”, spun juriștii primăriei.

În aceste condiții, după votul din CL, Primăria Timișoara va putea da drumul licitației publice pentru întreținerea spațiilor verzi. Iar Horticultura va trebui să se înscrie, la orice altă firmă, la această procedură… Vă reamintim, SDM, la rândul ei societate a CL Timișoara, a primit, prin încredințare directă, contractele pentru tot ce înseamnă întreținere și reparații trotuare, poduri, drumuri și străzi pietruite din oraș, semnalizare rutieră și întreținerea sistemului de mangement al traficului.

About Post Author