Hipertensiunea arterială, ucigașul tăcut. Când ar trebui să mergeți la medic

Hipertensiunea arterială

sursa foto: Unsplash / Mufid Majnun

Aproape jumătate din decesele cauzate de boli cardiovasculare au drept cauză hipertensiunea arterială. În România, aceasta este considerată o problemă de sănătate publică majoră.

„Mulți o numesc ucigașul tăcut, pentru că nu are simptome. Studiile făcute în România arată că ea urmează «legea sferturilor»: un sfert din persoanele adulte sunt hipertensive, un sfert din «cunoscuți» cu un asemenea diagnostic urmează un tratament pentru HTA și doar un sfert din cei cărora li se administrează un tratament ajung la valoarea recomandată de ghidurile medicale. Nu puțini sunt cei care află că au o asemenea boală de abia după ce suferă un AVC sau un infarct”, explică dr. Stela Iurciuc, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic CF Timișoara.

Hipertensiunea arterială este, de fapt, o creștere, pe o perioadă mai îndelungată, a presiunii pe care o exercită sângele arterial asupra vaselor. Valorile normale sunt tensiune arterială sistolică de până la 130 mmHg și o tensiune arterială diastolică de 75-80mmHg. Putem vorbi de o tensiune ușor crescută atunci când valorile sunt de până la 139 mmHg tensiune sistolică și de până la 89 mmHg tensiune diastolică. Orice indice peste aceste valori înseamnă HTA (hipertensiune arterială).

Factori de risc

  • vârsta, de peste 55 de ani la bărbați și 60-65 la femei
  • nivel ridicat al trigliceridelor și al colesterolului
  • glicemie ridicată
  • existența unui factor familial (ereditatea)

Printre factorii favorizanți s numără excesul de alcool, fumatul, obezitatea, consumul ridicat de sare, sedentarismul, stresul, oboseala cronică. Pentru a stabili diagnosticul de hipertensiune arterială este necesară, în primul rând, monitorizarea tensiunii arteriale în diferite momente, pe parcursul unei zile.

Una dintre metodele recomandate pentru depistarea HTA este purtarea unui dispozitiv special, un holter tensional, care permite măsurarea tensiunii arteriale pe parcursul a 24 de ore. Spitalul Clinic CF Timișoara dispune de mai multe asemenea aparate.

Hipertensiunea arterială este factor de risc pentru infarct miocardic, accident vascular cerebral, aritmii, insuficiență cardiacă, anevrism, cardiopatie ischemică, dar și pentru unele afecțiuni renale. La nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că peste 1,2 miliarde de oameni au hipertensiune arterială.

About Post Author