Heliportul de la Aerodromul Cioca, respins la recepție. Constructorul, probleme și la CJ Timiș

aerodromul cioca

sursa foto: Facebook / Adrian Ionescu

Probleme la Aerodromul Cioca, unde CJ Timiș nu poate recepționa nici heliportul, nici pista. De vină ar fi lucrările de slabă calitate executate de un constructor cu probleme, aflat în centrul unei controverse și cu Primăria Timișoara.

În septembrie 2022, CJ Timiș atribuia către unicul ofertant interesat contractul pentru „amenajare heliport Aerodrom Cioca”. Asocierea TT & Co Solaria Grup – ABC Development Aviation SRL se angaja să facă lucrările pentru suma de 1,8 milioane de lei, cu TVA . Doi ani mai târziu, CJ Timiș nu a făcut recepția nici pentru heliport, nici pentru pistă. Și nici nu pare că va face acest lucru prea curând.

Situația a ajuns în plenul CJ, unde au existat întrebări pe această temă din partea social-democraților Ioan Sorincău și Nicu Bădina. Răspunsurile au venit de la directorul Direcției Prestări Servicii, Ciprian Trocan.

„Din păcate, cu heliportul avem o problemă cu un constructor (…) L-am acționat în instanță pentru o lucrare care a fost respinsă de comisia de recepție, nu am ajuns la un consens și a trebuit să apelăm la instanță, să cerem despăgubiri. În perioada următoare va trebui să refacem lucrările care nu au fost realizate conform. Pista este gata 100%, dar fiind același obiect al contractului, nu am putut face demersurile, deși avem pregătite documentele și alte lucruri care trebuie pentru autorizare, dar, fiind în cadrul aceluiași proiect, recepția nu a putut fi finalizată”, a spus acesta.

Au fost „vicii de turnare”

Problema este legată de platforma heliportului, unde constructorul pare să nu fi respectat anumite proceduri. Placa platformei a fost turnată spre finele anului trecut și, până în primăvară, au apărut mai multe fisuri. Pentru că acestea se adânceau, CJ a decis să facă o expertiză.

„În țară sunt doi sau trei experți care sunt acreditați pentru piste heliportuare. Am ales un profesor de la București, care a făcut această expertiză în parteneriat cu Politehnica din Timișoara, din care au rezultate diferite vicii de turnare, de respectare a procedurilor. Am cerut constructorului să refacă platforma, ne-au fost date trei soluții de remediere, dar, din păcate, după o serie de întâlniri, n-am ajuns la o înțelegere cu constructorul și a trebuit să-l acționăm în instanță, pentru că nu am avut altă soluție”, a mai spus Ciprian Trocan.

Constructorul a primit aproximativ 60% din suma prevăzută în contract. Restul nu poate fi plătit, având în vedere că există un proces în derulare.

Firma are probleme și cu Primăria Timișoara

În luna iunie, TT & Co Solaria Grup a deschis o acțiune în instanță împotriva Direcției Prestări Servicii din CJ Timiș. A fost nevoie de un singur termen, iar în iulie Tribunalul Timiș a respins cererea, decizie care nu a fost contestată de reclamant. În septembrie, Direcția de Prestări Servicii a dat, la rândul ei în judecată, TT & Co Solaria Grup și încă nu a primit termen. Firma este în centrul mai multor controverse.

Recent, Primăria Timișoara a câștigat definitiv un proces prin care îi solicita plata unor penalități de 2,7 milioane de lei, pentru contractul neîndeplinit de la Școala Gimnazială 30. Constructorul avea deja plângere penală făcută de PMT, pentru o asigurare falsă depusă pentru altă lucrare. Mai multe detalii găsiți AICI.

About Post Author