Guvernul scoate banii pentru exproprierea de pe Centura de Sud. Proiectul e scris cu greșeli

Aproape 32 de milioane de lei e dispus să plătească guvernul pentru exproprierea a peste 807.000 metri pătrați de teren, pe traseul Centurii de Sud a Timișoarei. Proiectul a fost publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor și sunt așteptate observații până pe 24 iunie. Actul e însă plin de greșeli de redactare, care afectează inclusiv sumele puse în discuție.

Proiectul de hotărâre privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Varianta de ocolire Timișoara Sud” a fost publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor joi, 13 iunie. Potrivit acestuia, „este necesară suma de 31.883.12 mii lei, pentru un număr de 464 de imobile, în suprafață totală de 807.263 mp teren”.

Asta ar trebui să însemne, teoretic, 31,88 milioane de lei. Câteva rânduri mai jos, povestea se schimbă: „sumele individuale estimate de către expropriator aferente despăgubirilor în cuantum total de 883,12 mii lei pentru un număr de 464 de imobile, în suprafaţă totală de 807.263 mp”. Apoi, mai târziu, suma redevine 31,8 milioane, pentru ca ea să fie aceeași și în anexă. S-a ajuns la această sumă în urma unor rapoarte de evaluare întocmite în luna martie 2019 de către Gheorghe Belea, evaluator autorizat ANEVAR. Terenurile se află atât în Timișoara, cât și în Sânmihaiu Român, Șag, Giroc, Moșnița Nouă și Ghiroda.

Contractul pentru Centura de Sud a fost semnat în decembrie 2018, antreprenorul general fiind Tirrena Scavi, la un preț de 324 de milioane de lei, cu TVA. Licitația a fost lansată în aprilie 2017, ofertele au fost deschise în august 2017, dar câștigătorul a fost desemnat abia în februarie 2018. Au urmat apoi contestațiile, care au durat 9 luni. Șoseaua va avea o lungime de 25,69 kilometri. Se lucrează deja la proiectare, care trebuie să dureze 6 luni. Șantierul propriu-zis va dura 24 de luni, iar garanția este de 10 ani.

Cei interesați de acest proiect, care poate fi consultat aici, pot depune observații până la data de 24 iunie.

About Post Author