Gustul ca patrimoniu. Se caută cinci bucătari care să facă borș, la Festivalul La Pas

Sunteți pasionat de bucătăreală și vreți să faceți parte dintr-o experiență inedită? Vă puteți înscrie la ediția din acest an a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului La Pas. Mai e condiție: să fiți pregătit să faceți… borș ucrainean.
Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din acest an a proiectului „Gustul ca patrimoniu”. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol. Se va întâmpla în timpul Festivalului La Pas,care va avea loc în perioada 23-25 septembrie.
Cu această ocazie va fi lansată ediția a patria a programului „Gustul ca patrimoniu”, care urmărește creșterea nivelului de conștientizare cu privire la importanța hranei ca parte a patrimoniului imaterial.
„Am decis să dedicăm această ediție borșului ucrainean. Rețeta era din 2020 depusă la UNESCO pentru adăugarea la lista patrimoniului cultural pe cale de dispariție. Procesul de luare a deciziilor a fost accelerat din cauza impactului negativ al invaziei Rusiei în Ucraina asupra tradiției preparatului, cum au menționat oficialii UNESCO”, spune Mihaela Vețan, manager de proiect al programului La Pas.
Fiecare cu rețeta lui de borș
Bucătarii pasionați de gastronomie artizanală sunt invitați să candideze pentru o rețetă de borș ucrainean, gătită în contextul gastronomiei locale din care provin. Cinci bucătari vor fi selectați pentru a participa la Festivalul La Pas, unde vor pregăti borș împreună cu mai multe refugiate din Ucraina. Ulterior, ei vor propune propria rețetă de borș, care va fi comercializată în restaurantele din România unde aceștia lucrează, pe parcursul lunii octombrie. Asociația CRIES va contribui cu câte 10 vouchere per restaurant, ca metodă de susținere financiară, astfel ca 50 de persoane vor putea degusta borșul gratuit.
Dosarul de înscriere trebuie să conțină o scrisoare de intenție, numele restaurantului unde lucrează bucătarul respectiv și informații despre parcursul profesional în domeniul gastronomic. Opțional, poate fi inclus și un link către un portofoliu de mâncăruri. Totul se trimite prin e-mail, până în 2 septembrie.
Înscrierile primite vor fi analizate până în 11 septembrie, după care vor fi anunțați câștigătorii. Ei vor veni la Timișoara la festival, unde vor face borșul. Ulterior, în perioada 29 septembrie – 12 octombrie, ei vor pregăti propria versiune de borș.