Grijă la căpușe! Tot mai mulți oameni ajung la „Victor Babeș”

E vară, e sezon de iarbă verde, dar asta aduce și pericole. Medicii de la Spitalul „Victor Babeș” spun că, în ultimele săptămâni, a crescut numărul celor care au fost mușcați de căpușe și au avut nevoie de consult. Asta, mai ales că, în unele cazuri, mușcătura nu este depistată după câteva zile.

căpușe

Ieșirea la iarbă verde, în natură, este una dintre îndeletnicirile preferate ale timișorenilor pe timp de vară. Oamenii fug de caniculă, se relaxează și își încarcă bateriile. În ultima perioadă însă, sunt tot mai mulți cei care ajung la medic după o astfel de ieșire. De vină sunt căpușele, care „atacă” în număr tot mai mare.

Aceste insecte parazite se hrănesc cu sângele gazdei. Prin mușcătura de căpușă poate fi transmisă bacteria Borrelia, ce produce boala Lyme. Odată fixată pe piele, căpușa nu transmite imediat bacteria în sânge, ci are nevoie de până la 72 de ore pentru a infecta gazda.

„Prima măsură de prevenire a bolii este să depistăm căpușa în primele 24 de ore și s-o extragem. Acest lucru este ușor de făcut dacă seară, după ce am fost la iarbă verde, facem duș și căutăm o eventuală excrescență pe piele, inclusiv pe cap. Dacă descoperim o căpușă, trebuie s-o scoatem. E foarte important s-o îndepărtăm fără să-i rupem capul, deoarece există riscul ca acesta să poata transmite în continuare bacteria ce cauzează boala Lyme. Luăm un tampon de vată, îl îmbibăm în alcool sau iod, apoi îl punem timp de 5 minute pe căpușă. Prin această manevră se slăbește prinderea de piele, iar căpușa poate fi scoasă ușor, prin răsucire în sensul invers acelor de ceasornic”, explică dr. Virgil Musta, șeful Secției Boli Infecțioase II de la Spitalul „Victor Babeș”.

Mergeți la medic, nu așteptați să fie mai rău

Dacă insecta este descoperită după câteva zile, e necesar un consult medical, pentru începerea unui tratament profilactic. Boala Lyme debutează într-un interval cuprins intre 3 și 30 zile de la contact. Se formează o zonă roșie la locul înțepăturii, care are mijlocul mai pal. Urmează dureri de cap, de mușchi și de oase, dar și o oboseală accentuată. În cazul în care nu este tratată la timp, boala poate evolua cu afectare articulară, cardiacă și neurologică.

În formă avansată, în stadiul 3, evolutia este cronică. Pot apărea leziuni articulare severe, parestezii, amorțeli, pareze, uneori chiar paralizii, mai ales la nivelul feței, lipsă de concentrare și memorie, precum și, mai rar, probleme cardiovasculare. 20% din cazuri pot evolua ca forme cronice.

Ce e de făcut? Trebuie doar puțină grijă. „De câte ori mergem la iarba verde e recomandabil să ne așezăm pe o pătură, nu direct pe iarbă. Eventual, purtați pantaloni lungi, pentru situația în care vă plimbați printr-o iarbă mare. Utilizați sprayuri anticăpușă, când mergeți într-o zona unde este posibil să fie astfel de insecte. Și, foarte important, consultați medicul, dacă găsiți o căpușă și nu știți de cât timp este pe piele, dacă nu ați reușit s-o scoateți cu totul sau dacă apare eritemul caracteristic”, conchide dr. Musta.