Greva de la STPT s-a terminat. Lațcău, avertisment către Goia: E cazul să intervenim mai dur în SMTT

Salariile restante au intrat pe cardurile angajaților STPT marți după-amiază, dar problemele sunt departe de a fi rezolvate. Conflictul cu SMTT trebuie să înceteze, iar viceprimarul Ruben Lațcău spune că directorul Ioan Goia ar putea fi schimbat.
Şoferii de troleibuze din Timişoara au făcut grevă marți dimineață, pentru că iar le-au întârziat salariile și nici nu au primit bonuri de masă din octombrie. Banii le-au intrat marți după-amiază, așa că timișorenii care folosesc transportul în comun ar trebui să nu mai aibă probleme.
Paradoxul este că Primăria Timișoara este la zi cu plata facturilor pentru serviciul de transport public. „Problema principală aici nu este între primărie și STPT, primăria este la zi cu toate facturile pe care le are la operator. Problema principală este aici la ADI-ul de transport, în speță la SMTT, unde avem o dispută care se tărăgănează de un an de zile între SMTT și STPT, vizavi de calculul facturilor. PMT a fost implicată în ultimele luni în mai multe runde de negocieri (…) prin care să găsim un algoritm de calcul care să clarifice aceste diferențe de calcul presupuse din facturile pe care STPT le impune pe contract și criteriile pe care SMTT le consideră acceptabile”, încearcă să explice situația viceprimarul Ruben Lațcău.
Despre „management defectuos”
Viceprimarul Ruben Lațcău nu crede că vor mai fi probleme cu banii la STPT, cel puțin nu în acest an. „Săptămâna asta au fost livrqați către SMTT o sumă de patru milioane și ceva de lei, umează să mai primim două facturi, le dăm încă 3,7 milioane de lei, astfel încât săptămâna viitoare să putem să închidem lunile de datorii pentru bonuri de masă”, afirmă acesta.
Lațcău acuză angajările pe criterii politice făcute de fosta administrație și spune că, în prezent, cheltuielile cu salariile de la STPT reprezintă 65-70% din bugetul societății.
„Este evident că avem și în STPT, și în SMTT un management defectuos.Va fi nevoie la începutul anului viitor să ne gândim la o restructurare care să elimine din societate această pătură politico-clientelară care a fost adusă de vechiul director. Vorbim de 100 – 150 de oameni care nu-și justifică economic existența în STPT. Nu vorbim de șoferi, nu vorbim de vatmani, nu vorbim de oameni care conduc sau de personal de întreținere, vorbim de personal TESA. Avem aproape la fel de mulți oameni în birouri cât avem la volanele tramvaielor sau autobuzelor”, spune viceprimarul.
„Ne-am blocat în orgolii”
Frecușurile dintre SMTT și STPT datează de luni bune și, dacă nu-și revizuiește atitudinea, șeful SMTT ar putea fi nevoie să plece.
„Ne-am blocat în orgolii. Unul a dispărut, iar celălalt, dacă nu-și va reevalua poziția, atunci PMT și partenerii din asociație vor lua niște măsuri dure. Este cazul să intervenim mai dur în SMTT. Vom avea niște discuții mai dificile cu directorul Ioan Goia. PMT este în punctul în care va trage linie, am vorbit și cu partenerii noștri din asociație, comunele din periurban, și am ajuns într-un punct limită cu conducerea SMTT. Ori dânșii își vor schimba atitudinea, ori SMTT va avea nevoie de o nouă conducere”, mai spune Ruben Lațcău. Viceprimarul Timișoarei nu crede că vor mai fi probleme cu salariile. „Suntem la zi. Mai vor veni câteva facturi către primărie, facturi pe care cumva tot primăria i-a forțat pe cei de la SMTT să le accepte și în modul ăsta vom asigura finanțare pentru STPT”, conchide acesta.
O decizie în ceea ce privește viitorul lui Ioan Goia va fi luată până în 15 ianuarie. Schimbarea acestuia poate fi decisă în Consiliul Director al SMTT, cu majoritate simplă.