Grădina de vară de la Capitol, cu acoperiș retractabil. Proiect futurist la filarmonică
Grădina de vară de la Capitol se va transforma în sală de spectacole în sticlă, cu acoperiș retractabil. E doar una dintre soluțiile găsite pentru modernizarea Filarmonicii Banatului, pe care vrea s-o facă primăria. Cât costă, când începe lucrarea și când ar putea fi gata sunt întrebări care nu au răspuns. Până în 2021, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, mai e un an și jumătate.
La finele lui 2018, PMT lansa licitația pentru „servicii de proiectare «DALI+PT Reabilitare și refuncționalizare imobil Filarmonica Banatul»”. Suma pusă la bătaie a fost una deloc de neglijat: 499.800 de lei, cu tot cu TVA, adică peste 105.000 euro. A existat un singur ofertant, firma PGA Markers, din Timișoara, cu trei subcontractori, care a primit lucrarea în luna martie. Termenul de predare a documentației: 180 de zile de la data semnării ordinului de începere.
Arhitecții s-au ținut de contract și au predat la primărie documentația. Acesta a fost prezentată publicului, printr-o animație, de un primar extrem de încântat. „Am primit imagini foarte frumoase care reprezintă viziunea proiectantului asupra a ceea urmează să fie făcut la clădirea filarmonicii, atât în exterior se va interveni, cât și în exterior, și la grădina de vară. Va fi o lucrare foarte frumoasă și foarte funcțională. Se păstrează tot ce este tipic pentru această clădire, se adaugă construcții din sticlă, inclusiv se propune o construcție din sticlă, care nu schimbă aspectul, dar asigură crearea unui spațiu interior mult mai mare decât cel actual”, a explict Nicolae Robu.
Grădina de vară se schimbă
Sala de spectacole va trece printr-un proces radical de transformare, care prespune foarte necesarele lucrări de îmbunătățire a acusticii. Cea mai mare schimbare va fi însă la grădina de vară, care, așa cum este ea acum, va dispărea. „În ceea ce acum este grădina de vară va fi un spațiu acoperit, care va putea fi folosit nu numai câteva luni pe an, ca acum. Este o mare sală de spectacole, concepută cu foarte multă sticlă, ca material de construcții, tocmai pentru a nu apărea în fața ochiului o construcție masivă, apăsătoare, care să lase impresia că suntem într-o zonă aglomerată. Se analizează două variante, inclusiv retragerea automatizată, motorizată, a acoperișului, pentru că ne dorim, pe cât se poate, să existe și senzația de spectacole în aer liber”, mai spune Robu. Va dispărea și bariera-baghetă, mândria lui Ioan Coriolan Gârboni, directorul filarmonicii. Primarului i se pare că arată „groaznic” și oricum nu are ce căuta într-un asemenea spațiu.
Citește și: Fațada Operei, scoasă din nou la licitație. Lucrare de șase ori mai scumpă decât se estimase în 2016
Totul sună minunat, dar nu există nici cele mai mici estimări de costuri și durată a unei astfel de investiții. „Când vom aproba studiul de fezabilitate vom avea o estimare a costurilor. Când se va face proiectul cu detaliile de execuție, vom avea o estimare și mai precisă. Costurile reale le vom avea în momentul în care vom face licitația”, susține Robu. Lucrarea va fi suportată exclusiv din bani de la bugetul local. Rămâne încă o nelămurire. Mai este un an și jumătate până în 2021, când Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii. Se știe sigur că pavajul din Piața Victoriei nu va fi înlocuit până atunci, iar clădirea Operei, a cărei reabilitare a fost abia acum scoasă a doua oară la licitație, va fi în șantier la acel moment. Vom avea un alt șantier în derulare în 2021 și la filarmonică?