George Simion, ținut la distanță de treptele Catedralei. AUR, contestat și aclamat la Timișoara / FOTO + VIDEO

S-a lăsat cu scandal miercuri seară, la Timișoara, unde George Simion, liderul AUR, a vrut neapărat să se vadă cu votanții. El a fost întâmpinat atât de suporteri, cât și de detractori. Fanii AUR n-au fost lăsați să urce apoi pe treptele Catedralei, unde voiau să aprindă candele.

George Simion, președintele AUR, a plecat în turneu prin țară, pentru a le mulțumi celor care au făcut din partidul aproape necunoscut până acum a patra forță din parlament. Miercuri, liderul AUR a ajuns în zona de vest a României, iar spre seară a venit la Timișoara. Ziua aleasă: 16 decembrie, una în care Timișoara își aduce aminte de eroii ei. Până acum, foarte puțini politicieni au încercat să profite de aceste momente.

Societatea Timișoara a transmis, miercuri, un mesaj prin care condamna acțiunea AUR. „Se așteaptă venirea la Timișoara a lui George Simion, șeful unui partid ultranaționalist, partid în care se regăsesc și doi ofițeri implicați în reprimarea Revoluției, ne obligă pe noi, timișorenii, să protestam împotriva acestei prezențe neavenite. Francisc Tobă, fost deputat PSD, a fost trimis în judecată în dosarul Revoluției de la Sibiu. Dosarul rămăsese în lucru la Parchetul militar, când Francisc Toba a căutat la Adrian Năstase sprijin politic.

Înainte de a veni la Timișoara, George Simion, ca șef de partid și ca cel care a întocmit listele de candidați, ar trebui să se dezică de astfel de personaje și să le ceară demisia imediată din parlament (…) Considerăm prezența la Timișoara a unei delegații AUR a fi o provocare și o profanare a idealurilor Revoluției și ale Proclamației de la Timișoara, la care ne opunem categoric”, transmitea Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara.

„Piața Operei și Catedrala nu trebuie politizate”

Așteptat de câteva zeci de fani, George Simion a vorbit în fața Operei Române, în mare parte a timpului, fără mască și a fost apostrofat inclusiv pentru asta de cei veniți să-l conteste. S-a lăsat cu vociferări de ambele părți.

Contestatarii, conduși de profesorul universitar Vasile Popovici, „înarmat” cu o portavoce, și Corneliu Vaida, i-au cerut liderului AUR să plece din Piața Victoriei. „Piața Operei, simbolul Revoluției, Catedrala nu trebuie politizate, nu trebuie folosite de absolut niciun partid, mai ales de un partid ca și AUR, care este un partid de sorginte revoluționară, care are ca membri doi dintre cei care au tras în manifestanții de acum 31 de ani. Acum vreo cinci ani, tot George Simion s-a urcat pe treptele Catedralei și a început să peroreze tot felul de lozinci. Eu am fost unul dintre cei care l-au dat jos de acolo”, spune Vaida.

Jandarmii au format un cordon, pentru a separa cele două tabere, și le-au cerut tuturor să păstreze distanța. Interesant este că alături de George Simion au fost și doi dintre revoluționarii cunoscuți ai Timișoarei, Ioan Savu și Ioan Bînciu. Asta le-a atras celor doi destul vorbe grele.

N-au putut urca pe treptele Catedralei

Cei de la AUR au plecat apoi spre Catedrala Mitropolitană, pe treptele căreia intenționau să aprindă lumânări. N-a fost însă posibil, pentru că, de îndată ce au ajuns pe platoul din fața lăcașului de cult, Corneliu Vaida i-a cerut categoric lui George Simion să plece. Jandarmii au ținut cele două părți la distanță una de alta, dar Simion și-a continuat discursul, blamând pe toată lumea, de la clasa politică, la autoritățile de toate felurile.

George Simion susține că mitingul a fost unul… spontan, deși el a fost anunțat intens pe rețelele de socializare. „A fost anunțat de ieri,de alaltăieri, dar trebuie trei zile să participi la comisie la care nu aveam cum să participăm. Nu ne așteptam la așa mulți oameni și la cei 10 contramanifestanți. Am răspuns Societății Timișoara, vom analiza foarte serios ce ne-au spus și vreau să-i aduc aminte domnului Florian Mihalcea că s-a numărat printre susținătorii mei la alegerile europarlamentare și m-a felicitat. Anul acesta i-am încurcat pe toți, pentru că suntem și în parlament. Deranjează pe mulți, le-am stricat socotelile intrând în parlament. Vom continua pe calea noastră, pe calea dreaptă. Nu putem să comentăm întotdeauna ce fac uscăturile. Trebuie să avem grijă de păduri, or, pădurea este tăiată în acești ani”, a spus liderul AUR.

Plimbarea votanților lui Simion & Co a continuat înapoi spre Piața Victoriei, unde a fost prezentat Ciprian Titi Stoica, deputatul pe care partidul îl va avea în Timiș, după alegerile din 6 decembrie. Apoi, lumea s-a risipit care încotro, o parte din susținători rămânând în piață, pentru a asista la aprinderea Candelelor Nemuririi un alt moment tradițional la Timișoara, în fiecare lună decembrie.

About Post Author