Fritz, în Freidorf: O să analizăm dacă are rost sau nu să introducem tramvaiul 3 / FOTO

Freidorf

Viață grea în Freidorf. Așa a fost descrisă situația de locuitorii acestui cartier, care s-au întâlnit vineri după-amiază cu primarul Dominic Fritz. Oamenii reclamă trotuare sparte, spații verzi neîngrijite și, în general, delăsare. Tramvaiul 3, una dintre marile lor dureri, rămâne la stadiul de utopie.

Primarul Dominic Fritz s-a întâlnit vineri cu locuitorii din Freidorf. Discuția de circa o oră și jumătate a avut loc în parcul Petőfi Sándor, care nu poate fi amenajat deocamdată, doarece, legal, ar avea statut de pășune. Fritz a avut alături de el doi consilieri personali, responsabilul de cartiere din primărie, un reprezentant al Direcției de Mediu, pe Magdalena Nicoară, șeful Direcției de Urbanism, și pe Ioan Ganciov, „stăpânul străzilor, stăpânul reparațiilor străzilor și trotuarelor din oraș”, șef de serviciu la Direcția de Drumuri.

Oamenii au vorbit despre trotuarele nereparate de jumătate de secol, despre arborii care n-au mai fost curățați de ani buni, despre străzi neasfaltate și iarbă necosită. Ei au aflat de la primar că orașul va avea „un grădinar-șef care se pricepe” și că „o să facem traininguri cu muncitorii, pentru că de multe ori mie îmi este frică să trimit o echipă, să nu mai fie copacul”. Se va interveni și la trotuare.

„Promit că facem un studiu”

Una dintre marile dorințe ale oamenilor din Freidorf este fosta linie a tramvaiului 3. Aceasta a fost desființată în 2009. Refacerea ei este inclusă și în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă. Totuși, actuala administrație nu e foarte sigură că o astfel de intenție ar putea fi pusă în practică.

„Facem acum un studiu despre toate liniile de transport în comun, pentru că tot sistemul e din anii ’70 și nu a fost updatat. O să analizăm dacă are rost sau nu să introducem tramvaiul 3 (…) Nu pot să vă promit că o să rămână așa, nici că o să revină, pot doar să vă promit că facem un studiu. Dacă decizia rămâne că nu o să revină, trebuie să ne gândim ce facem cu spațiul (…) N-o să reușim să le rezolvăm pe toate, sper că în doi-trei ani se pot rezolva”.”, a explicat Dominic Fritz.