Fritz: Guvernul ne obligă să tăiem bani de la Capitala Culturală, iluminat public sau curățenie

Timișoara

sursa foto: Centrul de Proiecte

Ordonanța privind controlul cheltuielilor publice, aprobată vineri de guvern, este „catastrofală” pentru administrațiile locale. Potrivit primarului Dominic Fritz, acestea vor fi obligate să reducă banii pentru iluminat stradal, curățenie sau drumuri. La Timișoara, asta înseamnă și tăierea fondurilor pentru capitala culturală.

Guvernul a aprobat, în ședința de vineri, ordonanța privind măsuri fiscal-bugetare prin aplicarea cărora se asigură controlul cheltuielilor publice. Potrivit actului normativ, ordonatorii de credite ai instituțiilor şi autorităţilor publice au obligația de a reduce cu 10% cheltuielile cu bunurile şi serviciile aprobate anul acesta, cu excepția cheltuielilor din domeniul sănătății și cel al educației.

De la data intrării în vigoare a ordonanţei, autoritățile și instituțiile publice nu mai pot achiziţiona, prelua în leasing sau închiria autoturisme, mobilier şi aparatură birotică. Excepție face Programul Rabla pentru autoritățile și instituțiile publice care achiziționează autoturisme nepoluante.

O altă măsură stabilește suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile şi autorităţile publice, cu excepţia posturilor unice, până la 31 decembrie 2023. Astfel de concursuri pot fi aprobate, prin excepţie, în cazuri temeinic justificate, prin memorandum trecut în şedinţa guvernului.

„Au ajuns să taie curentul pe stradă”

Actul normativ nu e văzut cu ochi buni de la Timișoara. Potrivit primarului Dominic Fritz, OUG-ul va avea „consecințe catastrofale pentru multe orașe”.

„Au început să discute despre tăierea pensiilor speciale și au ajuns să taie curentul pe stradă. Concret, guvernul ne impune să tăiem 10% din cheltuielile cu «bunuri și servicii» deja bugetate pentru anul 2023. Pentru Timișoara asta înseamnă peste 36 de milioane de lei. Mulți cred că bunuri și servicii înseamnă pixuri și scaune pentru funcționari. Nimic mai fals. Bunuri și servicii înseamnă banii pentru iluminat public, reparații drumuri, finanțarea proiectelor culturale, întreținerea spațiilor verzi sau factura la curățenia stradală.

În plină capitală culturală, suntem forțați nu doar să oprim o parte din finanțările culturale, ci să tăiem din cheltuieli care fac ca vizitatorii să fie primiți într-un oraș curat și îngrijit. Tăierile pentru toate aceste servicii publice vor fi resimțite mult mai tare decât doar cu 10%. Pentru că aproape jumătate de an a trecut deja, banii s-au cheltuit la nivelul bugetat, deci «economia» de 10% trebuie făcută din sumele rămase pentru a doua jumătate: adică tăierile reale se apropie de 20%”, susține Fritz.

Și mai grav, potrivit aceleiași surse, e că niciun leu din aceste „economii” nu va acoperi gaura din bugetul de stat. Banii rămân în bugetul local, de unde pot fi redistribuiți la alt capitol, în afară de „bunuri și servicii”. Primăriile nu pot cheltui decât din veniturile proprii, adică din taxe și impozite locale, precum și din impozitul pe veniturile localnicilor.

About Post Author