Free to Rock: despre libertate și muzica rock, ca armă împotriva comunismului
Muzică rock și libertate. Despre ele vorbește documentarul „Free to Rock”, care va fi prezentat de Ambasada SUA la București și Universitatea de Vest. Invitat este producătorul filmului, Doug Yeager.
Ambasada SUA îl aduce la Timișoara pe producătorul Doug Yeager, cel care a reușit în documentarul „Free to Rock” să surprindă spiritul liber al tinerilor și modul în care muzica rock a devenit una dintre armele de luptă împotriva comunismului. Se întâmplă chiar acum, când sărbătorim 30 de ani de la căderea comunismului. „Free to Rock” surprinde modul în care muzica rock a contribuit la prăbușirea comunismului în Europa de Est și Uniunea Sovietică.
Muzica rock i-a transformat pe tinerii din spatele Cortinei de Fier în rebeli. Povestea din „Free to Rock” îi arată pe jucătorii cheie din domeniile politic, muzical și de activism anticomunist din acea vreme în care dorința de libertate exprimată prin muzică ducea la arestări, bătăi, amenințări cu moartea, închisoare, în încercarea puterii comuniste de a eradica virusul numit rock. Proiecția documentarului va avea loc vineri, 8 noiembrie, în Amfiteatrul A11 al UVT, începând cu ora 18. Proiecția va fi urmată de discuții. Evenimentul se va desfășura în limba engleză.
Doug Yeager este specialist în producții artistice internaționale – teatru, film și televiziune, promoter de concerte, producător de evenimente speciale, manager artistic și consultant pentru guvernul american, având proiecte în țări de pe cinci continente. În perioada 1987-1988, Yeager a fost consultant pentru Ministerul Sovietic al Culturii, în vederea organizării de concerte în SUA pentru artiști sovietici și în URSS pentru artiști americani. A promovat concertele unor adevărate legende rock și R&B din timpul Războiului Rece, cum ar fi Chuck Berry, Velvet Underground, Ray Charles, Genesis, Eagles, The Band, Allman Bros, James Gang, Yes, Blue Oyster Cult sau Aretha Franklin.