Firma care a restaurat Maria Radna, interesată de biserica de lemn de la Românești

românești

O firmă din Satu Mare și una din Sighetu Marmației vor să refacă biserica de lemn de la Românești. Ambele sunt specializate în restaurări / mutări de monumente istorice. Patronul uneia dintre ele a fost decorat de BOR.

Primăria Tomești a scos la licitație, în luna decembrie, a doua oară, execuția lucrărilor de reabilitare pentru biserica din lemn „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, din satul Românești. Lăcașul de cult este monument istoric de clasă B și păstrează cel mai frumos bulb de inspirație barocă din Banat. Biserica a fost cândva pictată, dar între timp pictura a fost spoită cu var.

Banii pentru această lucrare, estimată la 3,6 milioane lei, provin din POR, pe un proiect depus de primărie. Sunt prevăzute lucrări care „să corecteze starea rezultată din pierderea etanşeității învelitorii prin revenirea la învelitoarea de şita originală. In plus sunt necesare toate celelalte lucrări de recondiționare ale componentelor structurale deteriorate în urma infiltrațiilor și a tasărilor/ alunecărilor diferite ale terenului”. Vor fi realizate, de asemenea, fundaţii din beton, un soclu stabil din piatră naturală în sistem uscat şi vor fi recondiționate sau înlocuite tălpile deteriorate ale pereților. „Întreaga lucrare se rezumă la înlocuirea pieselor deteriorate în vederea revenirii la parametrii originali (…) Materialul folosit va fi de aceeaşi esenţă ca cel înlocuit şi va fi tratat prealabil”, scrie în caietul de sarcini al licitație.

Cine vrea să refacă biserica

Au fost depuse două oferte: de la asocierile Euras – Matcon MGD – Sesam Protect SRL – Ascenso – Samgec SRL, respectiv Axa Reconst – Alfa Construct SRL.

Euras SRL este o firmă din Satu Mare, deținută de omul de afaceri Mircea Lețiu. Societatea este specializată în restaurări, așa că mare parte din clienții săi sunt instituţii publice. Euras SRL a lucrat, printre altele, la reabilitarea zonei Dealul Cetății de la Deva, la Muzeul Țării Crișurilor, dar și la restaurarea Ansamblului Maria Radna, de la Lipova. Mircea Leţiu a făcut parte din Colegiul Electoral Bisericesc, din Adunarea Naţională Bisericească, care îl aleg pe patriarhul BOR. El a fost decorat cu diploma Crucea Voievodală pentru meritele sale în susţinerea ortodoxismului românesc.

Axa Reconst este din Sighetu Marmației și a fost fondată de pictorul restaurator Vasile Bârlea, care a murit în 2017. De-a lungul timpului, firma a făcut mai multe lucrări de strămutare a unor case şi biserici de lemn. De asemenea, a restaurat monumente din lemn din Maramureș: biserica monument istoric cu hramul Sf. Nicolae (1650) din Săliştea de Sus, Moara lui Dunca Boboiog (1571) şi Moara lui Moiș (secolul XIX). (sursa foto: https://expro360.ro)

About Post Author