FILTM nu e important pentru cultura Timișoarei. Festivalul internațional de literatură nu primește bani de la primărie

filtm

sursa foto: FILTM / Festivalul Internațional de Literatură Timișoara

Cel mai important festival de literatură din vestul României, ajuns la ediția a 11-a, nu e destul de bun să primească bani de la bugetul local. FILTM a fost lăsat pe dinafară la împărțirea finanțărilor de la Centrul de Proiecte al PMT. Scriitorul Robert Șerban, unul dintre inițiatorii lui, a avut o reacție publică, într-o foarte rară ieșire de acest gen, pe Facebook.

Centrul de Proiecte al PMT a anunțat, în urmă cu două zile, rezultatele finale ale apelului de finanțare Cultura în prezent. 34 de proiecte vor împărți cele trei milioane de lei destinate acestuia, fiind acceptate trei contestații. Printre ele nu s-a numărat și cea depusă de Fundația Politehnica, organizatorul Festivalului Internațional de Literatură – FILTM, ajuns la ediția a 12-a. Proiectul a fost trimis la secțiunea „Promovarea culturii scrise”, unde sunt finanțate patru proiecte.

Respingerea de la finanțare a celui mai important festival de literatură din vestul României l-a făcut pe scriitorul Robert Șerban să aibă o rară reacție publică.

„Proiectul FILTM, care anul acesta împlinește 11 ani de existență, nu a primit finanțare din partea Centrului de Proiecte Timișoara (…) Juriul ales de conducerea acestui centru a considerat că cele 10 ediții ale celui mai important festival de literatură din Vestul României n-au contat. Au decis că FILTM nu este… eligibil.
Recunosc, n-am crezut că s-a putut întâmpla asta. Mi-am zis că e o glumă. Una proastă rău. (…) Mi-a trecut consternarea produsă de decizia juriului ales de Centrul de proiecte. Am depus contestație la această decizie, crezând că oamenii din juriu (…) vor repara greșeala. Da’ de unde! Contestația noastră, argumentă punctual, se pare că nici n-a fost băgată în seamă”, scrie acesta.

„Se văd diferențele între cei care au răsfoit și cei care au citit”

„Acest proiect care a întărit poziția Timișoarei pe harta culturală a României a primit, până acum, finanțare din partea Primăriei Timișoara. De ce? Fiindcă e evident pentru cei care au participat la festival timp de un deceniu că e vorba de un eveniment real. Cum să-ți imaginezi că tocmai în ajunul anului în care orașul nostru ar trebui să-și contureze și mai pregnant profilul cultural și să pună accent, în primul rând, pe evenimentele deja existente, care s-au dovedit cu impact la public, un festival de talia FILTM va fi ignorat de instituția din subordinea Primăriei Timișoara?”, se întreabă Șerban.

Grație FILTM, iubitorii de lectură i-au putut auzi / întâlni pe Slavenka Drakulic, Iuri Andruchovîci, Viktor Erofeev, Laszlo Krasznahorkai, Ludmila Ulițkaia, Serhii Jadan, Juan Gabriel Vasquez, Adam Michnik, Dorin Tudoran, Cătălin Dorian Florescu, Mircea Cărtărescu, Pascal Bruckner, Hervé Le Tellier, Aleksandar Hemon, Norman Manea, José Luís Peixoto și mulți alții.

Robert Șerban critică și regulamentul de finanțare, dar și felul în care Centrul de Proiecte a definit proiectele prioritare. „Spre deosebire de sesiunea de finanțare de anul trecut, acum a definit «proiectele prioritare» și în termeni financiari, propunând limita minimă de buget de 250.000 de lei. Or, FILTM nu are nevoie de așa o sumă uriașă. Festivalurile de literatură nu costă atât. De ce să cerem aiurea și să tocăm aiurea? Sunt bani publici, oameni buni! Iar acea «limită» de 250.000 lei de cheltuit minim nu exista la aplicațiile de anul trecut. Am scris în textul contestației faptul că până și azi, când imaginea contează mai mult decât oricând, se văd rapid și grotesc, prin deciziile care se iau, diferențele dintre cei care sunt formați de/în cultura scrisă și cei care au ignorat-o sau nu i-au dat importanță. Se văd diferențele între cei care au răsfoit și cei care au citit și citesc”, mai notează scriitorul.

Tema FILTM în 2022: vecinătățile literare

În 2022, tema FILTM este „Cărți și hărți. Vecinătăți literare”, evenimentul fiind programat în perioada 26 – 28 octombrie. „Vom continua să facem acest festival și sigur vom găsi sprijin pentru el. Oamenii au nevoie să vadă, să asculte și să citească scriitori importanți. Cititul rămâne un exercițiu intelectual fundamental și formator și suntem datori să-l promovăm continuu”, conchide Robert Șerban.

Fundația Politehnica a solicitat pentru festivalul de literatură 67.500 lei. Comparativ, proiectul care a primit cel mai mare punctaj, adică „Strada Fără nume”, depus de Centrul Cultural Plai, a cerut 149.820 lei.

Strada Fără Nume a fost, inițial, o „extensie” a JazzTM, festival organizat de Primăria Timișoara. „Fanii jazz-ului și nu numai sunt invitați să se bucure de două zile menite să împletească spoken word și poezia cu jazz. În 2018, în cadrul JazzTM, ne-am îndrăgostit iremediabil de diminețile pline de poezie acompaniată de muzică jazz. Scopul a fost, încă de atunci, să aducem în Timișoara, talente proaspăt descoperite de pe scena londoneză și să dezvoltăm scena locală”, anunța PMT, în 2020.

Centrul de Proiecte a anunțat și componența comisiilor de evaluare și contestații, fără a specifica cine a fost unde, pentru fiecare secțiune. La Promovarea culturii scrise, deciziile au fost luate de Ioana Anghel, Adriana Avram, Adrian Bojenoiu, Irina Iacob, Tudorița Șoldănescu și Delia Popa.

About Post Author