Site icon Stiri de Timisoara

Filme de Cannes, din nou la Timișoara / PROGRAM

filme de cannes

Foto: Titane, Palme d’Or 2021

Festivalul Les Films de Cannes revine la Timișoara și va avea loc între 12 și 14 noiembrie. Veți putea vedea „Titane”, câștigătorul Palme d’Or, „A Hero”, câștigătorul Grand Prix ex-aequo, dar și altele.
·
Festivalul de la Cannes a fost reluat în 2021, după o ediție anulată din cauza pandemie. Evenimentul a fost organizat în mod excepțional în luna iulie și a avut arie de selecție deosebit de largă, în urma anulării ediției precedente. Juriul a fost condus de excentricul Spike Lee, iar marii autori s-au reîntors anul acesta la Cannes.

Les Films de Cannes à l’Université de l’Ouest Timișoara va aduce cele mai importante titluri: Titane, câștigătorul Palme d’Or, A Hero, câștigătorul Grand Prix ex-aequo, The Worst Person in the World, câștigător al Premiului pentru interpretare feminină, Les Olympiades, Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră, Three Floors în regia lui Nanni Moretti, La Civil, Premiul pentru curaj, și Imaculat, în prezența regizoarei Monica Stan.

Films de Cannes à l’Université de l’Ouest Timișoara este organizat de Asociația Cinemascop.

Program Filme de Cannes 2021

Vineri, 12 noiembrie

Aula Magna a UVT
ora 17,45,

La Civil

Singurul film românesc în selecția oficială la Cannes, realizat de Teodora Ana Mihai, a fost aplaudat în picioare timp de opt minute după proiecție și recompensat în palmaresul final al secțiunii Un Certain Regard cu Prix de l’Audace. Filmul „creionează o imagine convingătoare a unei societăți în care nimeni nu poate avea încredere în nimic și toată lumea este complice într-un ciclu nesfârșit de violență”.

Sâmbătă, 13 noiembrie

Sala Capitol

ora 13

În 2021, Nanni Moretti a revenit cu „Three Floors”, povestea a trei familii care trăiesc în 3 apartamente din același complex luxos de locuințe, despre care s-a spus că ar fi „o canava intrigantă ce permite observații percutante, în special grație unor interpretări excelente venite de la luminoasa Margherita Buy, hipnotica Rohrwacher și debutanta Denise Tantucci”.

ora 16

Les Olympiades

Filmul a luat Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră. Émilie o întâlnește pe Camille care e atrasă de Nora, care își încrucișează drumul cu Amber. Trei fete și un băiat – sunt prieteni, uneori iubiți, de cele mai multe ori și una și alta.

ora 18,30

Imaculat

Debutul în lungmetraj al regizorilor Monica Stan și George Chiper-Lillemark s-a întors de la Veneția cu trei premii, printre care Cel mai bun debut și Cel mai bun film din secțiunea ‘Giornate degli Autori’. Recent premiat și la Varșovia, filmul este povestea Dariei care intră într-o clinică de dezintoxicare ca să se lase de heroină. Inocența ei o salvează de avansurile bărbaților din interior și în mod surprinzător aceștia îi oferă protecție. Filmul va fi văzut într-o proiecție specială la Timișoara, în prezența regizoarei Monica Stan.

Duminică, 14 noiembrie

Sala Capitol

ora 13

A Hero

Distins cu Grand Prix, al doilea cel mai important premiu al festivalului, A Hero, noul film al autorului iranian Asghar Farhadi, spune povestea lui Rahim, care se află în închisoare pentru o datorie neplătită. În timpul unei permisii de două zile, încearcă să-și convingă creditorul să-și retragă plângerea în schimbul returnării unei părți din datorie.

ora 16

Titane

Julia Ducournau a câștigat Palme d’Or cu acest al doilea film al său și le-a spus celor din juriu simplu: „Mulțumesc că [ați] deschis poarta monștrilor.” Filmul pune povestea unui tată care, după o serie de crime inexplicabile, își regăsește fiul dispărut de 10 ani: „Titane e superb de privit, de ascultat, de fetișizat. E obsedant”, scrie The Playlist.

ora 18,45

The Worst Person in the World

Premiul pentru cea mai bună actriță a fost acordat lui Renate Reinsve pentru prestația sa din The Worst Person in the World, în regia lui Joachim Trier. Filmul încheie trilogia Oslo a regizorului cu „o dramă romantică pentru cei care urăsc dramele romantice”. El urmărește patru ani din viața lui Julie, o tânără care navighează furtuni amoroase, se luptă să-și facă o carieră și încearcă să-și dea seama, cu luciditate, cine e cu adevărat.

Exit mobile version