Filarmonica Banatul rămâne fără o parcare. Proiectul de reabilitare le prevede pe amândouă!

filarmonica Banatul

Peste 24 de milioane de euro va costa noua „față” a Filarmonicii Banatului, iar șantierul va dura doi ani. Asta prevede proiectul tehnic votat în ultimul plen al CL. Reabilitarea întregului complex include și parcări, însă primăria pare că desființează acum una din cele două parcări existente!

Consilierii locali au aprobat, în ultimul plen, „DALI+PT Reabilitare și refuncționalizare imobil Filarmonica Banatul”. Primăria a plătit în jur de 100.000 de euro către unicul ofertant înscris la licitație, care s-a apucat de treabă în luna martie. În iunie a prezentat prima variantă, care includea foarte multă sticlă, inclusiv pe fațadă. „Se păstrează tot ce este tipic pentru această clădire, se adaugă construcții din sticlă, inclusiv se propune o construcție din sticlă, care nu schimbă aspectul, dar asigură crearea unui spațiu interior mult mai mare decât cel actual”, explica Nicolae Robu. Și grădina de vară urma să fie transformată radical. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu aceea din târg, astfel că proiectul nu a primit undă verde la Comisia de monumente și a trebuit refăcut. A fost nevoie să dispară partea de sticlă propusă pentru fațadă.

Șantier de doi ani, se fac și parcări

Clădirea Filarmonicii Banatul a fost proiectată, în 1929, de Duiliu Marcu și deschisă oficial în 1930. Referatul proiectului votat în CL spune că „realizarea obiectiului va reprezenta o construcție cu identitate arhitecturală, ridicând astfel standardul de urbanism al zonei, și va avea un impact pozitiv asupra populației. Investiția va asigura totodată reabilitarea, modernizarea și reorganizarea spațiilor interioare și dotarea acestora pentru multiple funcțiuni, acestea punând în valoare potențialul istoric și arhitectural al clădirii”. Întreaga lucrare este estimată să coste 114,15 milioane de lei, cu durată de execuție de 24 de luni. La finalul șantierului, care e imposibil să fie terminat până în 2021, Sala Capitol va avea 850 de locuri, iar Grădina de vară, 1.150. Vor fi amenajați, de asemenea, peste 2.500 mp de spații verzi.

În același referat al proiectului scrie că „se vor realiza amenajări / dotări exterioare și se vor reabilita / moderniza grădina de vară și parcările”. Este vorba despre 42 de locuri de parcare, respectiv peste 1.500 mp de alei auto / parcări. Filarmonica Banatul are acum două parcări: una pe latura dinspre str. 20 Decembrie, cealaltă, în zona din fața intrării în Grădina de vară. Aceasta din urmă însă… dispare chiar în aceste zile.

Robu: Nu va mai rămâne parcare acolo

Angajații SDM lucrează de zor la amenajarea carosabilului de pe Bd. Regele Ferdinand și la înlocuirea bordurilor. Acestea, foarte înalte, sunt pregătite să fie montate și în zona barierei care limitează accesul la parcarea filarmonicii. De fapt, la finele lucrărilor, această parcare nu va mai exista, ci va fi înlocuită cu un spațiu verde! „Nu va mai rămâne parcare acolo. O să facem o amenajare așa cum se cuvine. E un spațiu verde, care încadrează frumos o clădire emblematică a orașului. Locuri de parcare noi considerăm că sunt destule în parcarea dinspre Bd. 20 Decembrie”, a declarat, pentru stiridetimisoara.ro, primarul Nicolae Robu.

Nu se știe dacă spațiul verde va fi amenajat chiar acum, dar e cert că parcarea va deveni istorie. Cel puțin conform declarațiilor edilului-șef. „Acum nu este spațiu verde acolo, e doar un platou, dar vrem să extindem spațiul verde. Să vedem dacă amenajarea lui este prioritară acum, la încheierea șantierului din zonă, sau dacă vom fi obligați să intervenim la trotuare, ca să terminăm odată și trotuarele în partea care a fost deja «atacată» în zona centrală. Acolo nu va mai fi parcare. Noi așa am discutat să nu mai facem parcare. Nu văd ce ar putea interveni să schimbe decizia, pentru că noi luăm decizii pe baze logice”, ne-a mai explicat Robu.

About Post Author