Filarmonica Banatul nu „merge” cu sticlă pe fațadă. Proiectul trebuie refăcut / FOTO
Filarmonica Banatul se poate reface după proiectul care a costat primăria peste 100.000 de euro, dar fără „adaos” de sticlă pe fațadă. Documentația trebuie revizuită și încă urgent, dacă PMT vrea să primească bani de la guvern pentru acest nou șantier.
La finele lui 2018, PMT a lansat licitația pentru „servicii de proiectare «DALI+PT Reabilitare și refuncționalizare imobil Filarmonica Banatul»”. Suma pusă la bătaie a fost una deloc de neglijat: 499.800 de lei, cu tot cu TVA, adică peste 105.000 euro. A existat un singur ofertant interesat de cei peste 105.000 de euro, la cât era estimată valoarea contractului. Firma PGA Markers, din Timișoara, cu trei subcontractori, s-a apucat de treabă în luna martie și, în iunie, a predat beneficiarului proiectul.
L-a prezentat public primarul Nicolae Robu, care s-a declarat extrem de încântat de filmulețul primit de la proiectant. „Se păstrează tot ce este tipic pentru această clădire, se adaugă construcții din sticlă, inclusiv se propune o construcție din sticlă, care nu schimbă aspectul, dar asigură crearea unui spațiu interior mult mai mare decât cel actual”, declara edilul șef. Potrivit proiectului, grădina de vară, așa cum este ea acum, ar urma să dispară. Ea ar trebui să se transforme într-o altă sală de spectacole. „Va fi concepută cu foarte multă sticlă, ca material de construcții, tocmai pentru a nu apărea în fața ochiului o construcție masivă, apăsătoare. Se analizează două variante, inclusiv retragerea automatizată, motorizată, a acoperișului. Ne dorim, pe cât se poate, să existe și senzația de spectacole în aer liber”, mai spunea Robu.
Se renunță la sticla de pe fațadă
Toate bune și frumoase la nivel teoretic. Practic însă, proiectul trebuie refăcut. „Conform avizului dat de Monumente, se poate merge înainte cu acest proiect, dar fără partea de sticlă pe care a propus-o proiectantul. Eliminarea acelei părți presupune refacerea devizelor. Am avut o întâlnire cu proiectanții, le-am cerut să lucreze peste weekend și luni, cel târziu marți, să ne prezinte documentația, astfel încât să aprobăm în CL acest proiect”, spune Nicolae Robu. Documentația este necesară pentru a putea fi introdusă în ordonanța de urgență pentru Capitală Culturală, care va fi modificată, probabil, săptămâna viitoare. Anexa acesteia prevede o listă de investiții, pe care se va adăuga și reabilitarea filarmonicii.
Robu spune acum că nici lui nu i-a plăcut proiectul cu toate detaliile prezentate inițial. „Nu vrem să mai stăm pe loc. Dacă așa a fost avizat proiectul, cu condiția de a se renunța la partea de sticlă, am acceptat. Nu am vrut să intrăm în polemici. Doar ce este pe fațadă, la Grădina de Vară am înțeles că s-a ajuns la o înțelegere. De altfel, nici mie nu mi-a plăcut o parte din proiect, în părțile laterale. Partea de sticlă din zona centrală, din punctul meu de vedere, era acceptabilă. Nu era numai de decor, mărea și lobby-ul”, ne-a declarat primarul Timișoarei.
Cât va costa reabilitarea efectivă a clădirii proiectate, în 1929, de Duiliu Marcu și deschise oficial în 1930 nu se știe. La fel cum nu se știe dacă în mai puțin de un an și jumătate până în 2021, când Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii, șantierul ar putea fi încheiat.