Site icon Stiri de Timisoara

Fațada de la „Lenau” a scăpat de schele. Liceul e în șantier din 2013

Lena

Dacă ajungi pe strada Gheorghe Lazăr, s-ar putea să ți se pară că totul este, dintr-odată, mai luminos. Și nu e doar o impresie. După mulți ani, vechiul „Lenau” domină iar întreaga zonă, fără schele, cu ferestrele lucind potolit în soarele de ianuarie. După opt ani, șantierul e aproape gata.

„Liceul din Timișoara care a dat doi premiați cu Nobel își dezvăluie zilele acestea, în sfârșit, noua față. Aproape o generație întreagă de copii a așteptat ca aceste lucrări la fațada Liceului «Nikolaus Lenau» de pe strada Gheorghe Lazăr să fie finalizate, iar acest moment este foarte aproape. Clădirea a fost ridicată în mai puțin de patru ani, între 1875 și 1879. Reabilitarea ei, cu multe blocaje tehnice și administrative, a durat aproape 10 ani! Zilele acestea, constructorul a îndepărtat schelele de pe fațada proaspăt renovată, lucrările rămase de efectuat fiind doar în interiorul clădirii. Și ele se vor termina în curând, stadiul proiectului fiind de peste 90%”, a anunțat primarul Dominic Fritz.

Povestea Liceului „Lenau” e deja foarte veche. Reabilitarea a început în 2013, cu 400.000 de euro, bani din programul KfW, inițiat de Banca de Credit pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a Germaniei. Lucrările s-au oprit însă repede, după ce firma executantă a intrat în insolvență. În 2014, cu bani de la bugetul local, a început faza a doua a lucrărilor, care s-a încheiat în 2015. Fațada a rămas neterminată. „Sunt niște lucruri care au fost scăpate din proiectul inițiali. Nu pot fi corectate prin dispoziții de șantier (…) Din câte îmi aduc aminte, în proiectul inițial sunt trecuți 40 de metri pătrați și în realitate sunt 400 mp. Cam asta este proporția, este aberant”, spunea fostul primar Nicolae Robu, în 2016.

Contractul e din 2019

La finele lui 2019, PMT a atribuit contractul pentru „lucrări exterioare de reabilitare a clădirii și a spațiilor adiacente clădirii Liceului «Nikolaus Lenau»”. Suma: 2 milioane de lei, către asocierea Alex-Dia Construct SRL – Constructim.

Termenul de finalizare era de opt luni de la data comunicată în ordinul de începere a lucrărilor. Teoretic, undeva în a doua jumătate a anului 2020, totul ar fi trebuie să fie gata. În realitate, șantierul s-a desfășurat cu multe hopuri, așa că abia acum s-a ajuns aproape la final.

Exit mobile version