Fără restricții în localuri. HORECA: Cerem să putem funcționa cu certificatul verde digital!
Industria ospitalității mai face un apel către guvernanți. Hotelierii și reprezentanții localurilor cer respectarea promisiunii că nu vor fi mai fi afectați de rata de incidență. „Biletul de intrare” în orice hotel, bar sau restaurant trebuie să fie certificatul verde, pe care trebuie să-l dețină și cei care lucrează în această industrie.
Timișoara, cu o rată de incidență de peste 7 la mie, închide din nou localurile în interior. Pentru terase e doar o chestiune de zile până când se va pune lacătul și pe ele. E primul mare oraș în care se întâmplă asta, dar, la cum arată acum valul patru al pandemiei, vor urma și altele.
Cei din industria ospitalității încearcă, din nou, să găsească înțelegere la guvernanți. Acestora li se cere să-și respecte promisiunile și să pună lucrurile în ordine, cu „un echilibru între virus – sănătate – economie – comunitate”. O nouă scrisoare deschisă a fost adresată premierului Florin Cîțu, președinților celor două camere ale parlamentului și ministrului Economiei.
„Dacă am rezistat un an și jumătate să fim evaluați printr-un mijloc de măsură strâmb, dacă s-a dovedit că nu din cauza acestui sector de activitate se răspândește virusul, cerem cu insistență acum să fim repuși în drepturi și să avem libertatea de a funcționa cu certificatul verde digital. De aceea am făcut toate aceste eforturi, de aceea am susținut campania de vaccinare, de aceea am fost parteneri alături de autorități. (…) Cei care s-au vaccinat s-au întrebat de ce au făcut-o dacă nu li s-a respectat acest drept fundamental la protecție și sunt tratați la fel ca ceilalți. Cei care nu au dorit să facă acest gest au crezut că e o glumă această formă de protecție și, ca atare, nu mai este nevoie de nicio regulă de siguranță”, spun semnatarii scrisorii.
„Credeți că vom mai rezista o iarnă?”
„Probabil că dacă rezistăm de un an și jumătate, vom mai rezista o iarnă, așa credeți? V- ați propus să ne dați două sezoane de activitate, vară și carantină? Nu am învățat nimic din ultimele trei valuri pandemice? Nu, stimați guvernanți nu este așa, nu mai avem timp, nu mai avem răbdare, nu mai avem resurse și ceea ce e mai grav, nu mai avem motive să mai rezistăm. Rugăm pentru ultima oară statul să își facă datoria așa cum trebuie”, mai spun semnatarii scrisorii.
Aceștia cer ca industria ospitalității :
- Să nu mai fie supusă ratei de incidență, cum s-a promis din aprilie 2021.
- Desfășurarea activității pe baza certificatului verde digital, atât din partea clienților, cât și a angajaților din industrie
- Renunțarea la acele restricții de 50%, 30%, din suprafața ocupată, măsuri fără niciun argument științific. Din 30% populație vaccinată, automat s-a redus masa de clienți potențiali și acesta este cel mai bun regulator al densității populației. Ce folos să stabilești grad de ocupare de 30% sau 50% în restaurante, când toate persoanele beneficiază de certificat verde digital? Atunci pentru ce au făcut vaccin, s-au testat sau au trecut prin boală?
„Ne amenințați de la o zi la alta”
Concluzia e tristă: „Ne cereți să ne plătim impozitele și taxele, să ne achităm creditele, ne să ne păstrăm angajații, să susținem comunitatea locală, dar ne amenințați de la o zi la alta, omorându-ne încet , dar sigur (…) Practic muncim din mai până în septembrie, dar suntem contribuabili ai statului român 365 /365 zile pe an (…) Tot ce am reușit să restabilim în relația cu oaspeții noștri și am reușit să redăm încrederea în acest sector, ați distrus acum în aceste săptămâni de bâlbâieli, decizii schimbate de la o oră la alta, spaimă și îngrijorare. După atâta experiențe cu această pandemie, folosim aceleași legi și ordonanțe ca la începutul pandemiei? Așteptăm urgent să schimbați modul de aplicare a cestor restricții, să învățăm să trăim și cu valul 4, și cu valul 5 și cu ceea ce va urma”.
Scrisoarea este semnată de Corina Macri, de la HORETIM, din postura de președinte al Federației Patronale a Industriei Ospitalității. FIO reprezintă interesele mai multe organizații: Horeca Transilvania (Cluj), Resto Constanța, HORECA Bacău, Breasla Cârciumarilor Brașov, Organizația Patronală a Cârciumarilor Brașoveni, Horeca Argeș, Horeca Oltenia, Horeca Neamț.