Exproprieri de 1,2 milioane de euro pentru zona Solventul. Consilierii locali au fost de acord
Primăria Timișoara va plăti aproape 1,2 milioane de euro pentru exproprierea terenurilor necesar construcției Podului Solventul. Nu se știe când va începe operațiunea și, evident, nu există nici o dată aproximativă pentru pornirea licitației de execuție.
Primăria anunța, la finele lunii august, că „începe exproprierea terenurilor necesare pentru construirea podului Solventul – primul pod construit în Timișoara după mai bine de 30 de ani”. Sunt, în total, nouă proprietari de terenuri intravilane, iar cea mai mare parte a terenului aparține societății Cerealcom SA, deținută de Mioara Simcelescu.
Viceprimarul Ruben Lațcău, specialiști din PMT și reprezentanții firmei responsabile cu exproprierea au purtat deja primele discuții cu proprietarii. Unii locuiesc în zonă și ar putea fi nevoiți să-și părăsească locuințele.
Coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică „C9 b Inelul IV Vest: conexiunea Str. Gării – Bd. Dâmbovița” a fost votat, marți după-amiază, de consilierii locali.
Fritz: Moment istoric pentru Timișoara
Exproprierea se va face în baza Legii nr. 255/2010. Procedura include o suprafață de 2.214 mp și construcțiile aferente, în suprafață de 550 mp. Suma pe care o va primi fiecare proprietar a fost stabilită de un expert independent, prin raportare la grilele notariale, la care s-a adăugat un prejudiciu, potrivit legii.
Valoarea totală a despăgubirilor pentru terenul intravilan se ridică la 1,42 milioane de lei, iar cea pentru construcții este de 4,4 milioane de lei. Banii vin integral din bugetul local, iar proprietarii nemulțumiți se pot adresa, evident, instanței.
„Pentru Timișoara, acest proiect este unul istoric. Nu avem doar construcția primului pod după Revoluție, ci și prima expropriere pe care administrația locală o face de când trăim în democrație. Deși aceste proceduri sunt extrem de sensibile, ele sunt necesare. Dacă dorim ca Timișoara să se dezvolte ca o metropolă prosperă și sustenabilă, acest instrument al exproprierii pentru utilitate publică va trebui folosit cât mai des”, a transmis viceprimarul Ruben Lațcău.
Decontaminarea nu e rezolvată
Nu este încă rezolvată nici problema decontaminării terenului de pe fosta platformă industrială Solventul.
„În paralel, Primăria Municipiului Timișoara avansează cu documentațiile necesare și a găsit soluții tehnice pentru a nu exista suprapuneri cu zona contaminată. În prezent, este așteptat avizul de mediu, după care urmează eliberarea autorizației de construire”, ne transmitea municipalitatea.
Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului, „procedura de emitere a actului de reglementare pentru proiectul podului Solventul nu poate continua până la ridicarea interdicției de construire conform Legii 74 / 2019, ținând cont de restricțiile impuse în urma încadrării amplasamentului aferent Platformei Industriale Solventul ca sit contaminat”.
Studiul de Fezabilitate și indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiţie „C9b. Inelul IV Vest: conexiunea Str. Gării – Bd. Dâmbovița”, întocmit de Fip Consulting SRL București, a fost aprobat de CL Timișoara în august 2023. Valoarea totală a investiției era de 207,4 milioane de lei, cu TVA.