Expoziție de pălării inspirate din picturi spaniole și hispano-americane, la Cazarma U

pălării

Goya, Picasso, Zurbarán, Barceló, Frida Kahlo sau Diego Velásquez. Nu picturi, ci… pălării. Institutul Cervantes, Ambasada Spaniei și Fundația Interart Triade aduc la Timișoara expoziția „Pălăria spaniolă”.

Poate fi pălăria o extensie a expresiei plastice a sculpturii? – aceasta este întrebarea la care organizatorii își doresc să propună un răspuns. Timp de trei săptămâni, în perioada 12 octombrie – 5 noiembrie, „Pălăria spaniolă” va putea fi văzută la Cazarma U, în camerele 6, 7 și 8.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 12 octombrie, la ora 18. expoziția „Pălăria spaniolă” invită publicul la o călătorie atipică în istoria picturii spaniole și a țărilor de limbă spaniolă. „Felul în care este purtată pălăria, înclinarea sa, lungimea penelor sau dimensiunea ornamentelor, culoarea și textura pot fi mărci ale identității, intențiilor, calităților, statutului, cantității de alcool consumat, stilului, averii, modestiei, vârstei posesorilor ei”, consideră designerul Cosmina Nicolescu.

Cele 16 pălării le oferă ocazia vizitatorilor să-i redescope pe Joaquín Sorolla, Ricardo Balaca, Alonso Sánchez Coello, Claudio Coello, Francisco Goya, Adelardo Covarsí, Pablo Picasso, Francisco Zurbarán, Raimundo de Madrazo, Antonio Berni, Miquel Barceló, Carmelo Fernández, Frida Kahlo, Remedios Varo și Diego Velásquez.

16 pălării, 16 povești

„Îmi plac pălăriile și muzeele. Privirea mea de acolo este influențată de ceea ce fac în timpul obișnuit, timpul cel curgător în care lucrez pălării, cos pene, observ felul în care pălăria se așază pe cap, caut pălăria în rima cea mai bună cu cel ce o va purta. Această familiaritate influențează relația mea cu un tablou. Mă uit instinctiv la pălărie. Dacă există acolo, este evident că a fost esențială pentru un artist (…) Am ales 16 astfel de pălării, din tablouri mari, din lumea hispanică, și am lucrat, așa, ca un mod de a admira, 16 replici, asemănătoare sau distincte, în relație de amor sau dezbatere, încercând să arăt / transpun / împart starea de hipnoză euforică pe care o induc”, explică artista.

Expoziția „Pălăria spaniolă” poate fi vizitată în zilele de miercuri și joi, cu programare telefonică pentru grupuri organizate, și între orele 14 și 18 în zilele de vineri până duminică.

About Post Author