Eufonia Festival: urmărind visuri muzicale, în luna septembrie / PROGRAM

Eufonia Festival

Sonorități franceze, muzică barocă, dar și clasică sau contemporană. Exact cât să puteți alege ceva pe sufletul vostru. Se întâmplă în luna septembrie, când are loc o nouă ediție a Festivalului Eufonia, organizat de Filarmonica Banatul.

Ediția din acest an a Festivalului Eufonia e una… visătoare. Sub genericul „Chasing Dreams”, iubitorii muzicii baroce sunt invitați să experimenteze sonorități franceze din secolele XVII și XIII, în trei concerte desfășurate în perioada 3 – 8 septembrie.

În cea de-a doua parte a festivalului, între 19 și 22 septembrie, vor fi încă patru concerte, în care muzica va fi de la clasică până la contemporană.Veți putea asculta cu această ocazie muzicieni extraordinari, unii prezenți pentru prima dată la Timișoara.

Concertele vor avea loc în Timișoara și la Vinga, iar biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul, la casierie și pe myticket.ro.

Eufonia Baroque Academy

Concert Armonico Tributo
3 septembrie, ora 19, Biserica Piaristă

Dacă sunteți pasionați de muzica barocă, vă invităm să experimentați un concert deosebit, plin de farmec, alături de muzicieni extraordinari, care vor cânta la clavecin, vioară, flaut, oboi, lăută, violoncel, violă și contrabas. Sub îndrumarea talentatului violonist german Bernhard Forck, veți avea ocazia să îi ascultați pe cei 20 de membri ai academiei, într-un concrt al cărui program include lucrări smnat Georg Muffat, Johann Sebastian Bach și Johann Christian Bach.

Concert Baroque for All
7 septembrie, ora 19, Biserica Romano-Catolică din Vinga

Concertul de la Vinga va conține unele dintre cele mai importante lucrări ale perioadei baroce franceze, printre care suita din opera Dardanus, a lui Jean-Philippe Rameau. Pe scenă va urca Academia Barocă Eufonia, condusă de celebrul violonist german, Bernhard Forck. La lăută va cânta italianul Diego Cantalupi, iar la clavecin, Mimoe Todo, din Japonia, alături de muzicienii Vlad Popescu la vioară, Alexandru Mihai Bota la violă și Florian Schmidt Bartha la violoncel.

La Musique Française
8 septembrie, ora 19, Sala Capitol

Concertul poate fi descris ca o călătorie muzicală în jurul perioadei baroce franceze. Drumul este deschis de lucrarea „Elementele”, a compozitorului și violonistului Jean-Fery Rebel, o compoziție care are ca temă creația lumii. Călătoria continuă cu muzica scrisă de Arcangelo Corelli și Johann Sebastian Bach, doi dintre cei mai importanți compozitori ai muzicii clasice. După pauză, scena este preluată de J. B. Lully și J. P Rameau.

Eufonia Masterclass

Concert Très vif | Eufonia Festival
19 septembrie, ora 19, Palatul Baroc

Într-un cadru elegant și rafinat – Palatul Baroc, vți put asculta, în dschidr, să Cvartetul în fa major al lui W. A. Mozart, o lucrare luminoasă și plină de optimism, scrisă în 1781. Prezența lui Jörg Widmann chiar după Mozart și înainte de Beethoven nu este deloc întâmplătoare. Cei doi compozitori clasici reprezintă adevărate modele pentru compozitorul german, muzician care, în prezent, este compozitor în rezidență al Filarmonicii din Berlin și un adevărat fenomen al muzicii moderne. Piesa „Air”, pentru corn solo, este cântată în premieră în România. Din creația lui Beethoven veți putea asculta Trioul pentru clarinet, fagot și pian. În încheiere. Sonata pentru vioară și violoncel a lui Maurice Ravel.

Concert Next Generation | Eufonia Masterclass
20 septembrie, ora 19, Sala Orpheum, Facultatea de Muzică și Teatru

Cursanții Eufonia Masterclass au aocazia de a se familiariza cu scena, dar și cu publicul, din care vor face parte și artiștii invitați în cadrul festivalului, alături de care au urmat cursurile de măiestrie interpretativă.

Concert Young Spirit | Eufonia Masterclass
21 septembrie, ora 19, Casa Artelor

Tinerii muzicieni înscriși la cursurile de măiestrie interpretativă din cadrul Eufonia Festival vor interpreta lucrări din literatura clasică.

Concert extraordinar de închidere The Wonderer | Eufonia Festival
22 septembrie, ora 19, Sala Capitol

Octetul lui Franz Schubert este una dintre cele mai importante compoziții din istoria muzicii clasice. A fost creat pe când compozitorul avea doar 27 ani, fiind scris pentru două viori, violă, violoncel, contrabas, corn, fagot și clarinet. Pentru întâia oară în cadrul festivalului vți puta asculta și creația compozitorului american Henry Cowells (1897 – 1965) intitulată „Irish Legends”, dar și o lucrare semnată de compozitorul francez Émile Paladilhe (1844 – 1926).

About Post Author