Energie de 2,7 milioane lei, furată în primele trei luni doar de la Delgaz Grid

energie

Circa 400 de cazuri de potențial consum fraudulos au fost identificate în primul trimestru din 2024 de angajații Delgaz Grid. Asta, după ce anul trecut au fost înregistrate cu aproape 40% mai multe cazuri de consum fraudulos față de 2022.

Un bărbat din județul Bacău a mers în vizită acasă la un prieten, iar acolo, din greșeală, a atins niște fire electrice. A murit pe loc, electrocutat, deoarece prietenul lui a improvizat o „instalație”, racordată ilegal la rețeaua de distribuție a energiei electrice. Acesta este, din păcate, un caz real.

Pentru un câștig nesemnificativ în raport cu consecințele posibile, sute de oameni își riscă în fiecare an bunurile sănătatea sau chiar viața, apelând la instalații clandestine și la intervenții neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale/electricitate.

Inspecția energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat, în primul trimestru din acest an, aproape 400 de cazuri de consum fraudulos. Mai mult de jumătate sunt la gaze naturale, iar restul, la rețeaua de energie electrică. Cantitatea de energie sustrasă este de circa 5,9 milioane kWh, cu o valoare de peste 2,7 milioane de lei.

Mai multe furturi anul trecut

În 2023, în rețeaua Delgaz Grid au fost înregistrate 1.509 de cazuri de consum fraudulos, în creștere față de anii precedenți. Cantitatea de energie sustrasă se ridică la circa 24 de milioane de kWh, cu o valoare de peste 11,7 milioane de lei.

Consumul fraudulos reprezintă furt și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal. De aceea, pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului, au fost transmise plângeri penale către instituțiile abilitate.

„Compania noastră nu tolerează aceste practici ilegale. De aceea, acțiunile de identificare și limitare a consumului fraudulos derulate de specialiștii Delgaz Grid au caracter permanent. Consumatorii pot sesiza situațiile de potențial consum fraudulos la adresa de e-mail, la numărul de telefon 0371 700 157 apelabil gratuit (prin înregistrarea unui mesaj vocal) sau la cea mai apropiată secție de poliție”, a transmis compania.

Măsuri de prevenție recomandate

  • NU lăsați persoane neautorizate să intervină la contoarele de energie sau gaze naturale
  • NU acceptați soluții de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie venite din partea unor persoane care vă oferă posibilitatea unor consumuri contorizate mai mici
  • NU acceptați folosirea unor materiale care nu sunt dedicate instalațiilor de energie electrică sau gaze naturale (ex. izolație cabluri cu bandă scotch, coliere de sârmă la instalația de gaz etc.)

About Post Author