Efectul Ritivoiu în CL Timișoara: ar putea urma modificarea regulamentului de funcționare

Prefectul Mihai Ritivoiu a cerut explicații de la Primăria Timișoara, în ceea ce privește felul în care simplii cetățeni pot lua cuvântul în plenurile CL. Urmează discuții despre completarea regulamentului de funcționare al consiliului local.
„Instituția noastră a fost sesizată cu privire la posibile încălcări ale legislației de către Consiliul Local al Municipiului Timișoara în ședințele publice din data de 23.12.2024 și 19.12.2024, respectiv încălcarea dreptului cetățenilor de participa la ședințele publice ale consiliului local. Prin sesizarea formulată se reclamă că în cadrul ședințelor publice din data de 23.12.2024 și 19.12.2024 prin votul consilierilor locali a fost refuzat dreptul la libera exprimare al cetățenilor prezenți la ședință”, scrie în adresa care figurează pe ordinea de zi a plenului de marți, 25 februarie.
Cele două ședințe invocate sunt cele în care au fost dezbătute taxele și impozitele locale pentru anul 2025. În 19 decembrie, propunerea a căzut la vot, pentru a trece în cea care a avut loc patru zile mai târziu.
Prefectul Mihai Ritivoiu cere, în documentul adresat secretarului general al PMT, Adina Pokker, să-i fie comunicate și condițiile prevăzute în Regulamentul de organizare și funcționare a consiliului local, pentru a permite luările de cuvânt ale cetățenilor în plen. El invocă, de asemenea, prevederile ale Codului administrativ și ale Statutului funcționarilor publici.
Ce zice regulamentul
Potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a consiliului local, există prevederi clare privind „participarea persoanelor interesate la lucrările ședințelor publice ale Consiliului Local”.
Conform art. 39, „orice persoană interesată poate participa la ședința Consiliului Local, în limita locurilor disponibile în sala de ședințe, prioritate la ocuparea locurilor având cetățenii care s-au înscris pentru luare de cuvânt, cât și la ședințele online, cu înscrierea prealabilă și confirmarea identității”. Pentru ședințele online, înscrierea la cuvânt se face „prin înscrierea pe platforma on-line de videoconferință, în baza unei solicitări transmise cu cel puțin o zi înainte de desfășurarea ședințelor ordinare sau extraordinare”.
„La începutul ședinței în plen a Consiliului Local, după aprobarea ordinii de zi a ședinței, președintele de ședință anunță înscrierile la cuvânt ale cetățenilor, după cum urmează: proiectele de hotărâre pentru care au fost înscrieri la luări de cuvânt, precum și numele și prenumele persoanelor care vor lua cuvântul”, scrie în art. 42 din același HCL. „Înainte de a supune la vot proiectul de hotărâre pentru care au fost înscrieri la cuvânt, președintele de ședință acordă cuvântul persoanei care a solicitat acest lucru”, continuă art. 43.
În plenul CL Timișoara, președintele de ședință supune la vot solicitarea legată de luarea de cuvânt, venită din partea unui cetățean aflat în sală. Dacă aleșii locali nu sunt de acord, omul nu poate vorbi. Totuși, în Regulamentul de organizare și funcționare a CL nu există o astfel de prevedere.
„Timișoara a ajuns prima doar la rușine”
Dan Iliescu, omul de afaceri căruia i-a fost refuzat dreptul la cuvânt în două rânduri, în decembrie 2024, a putut lua cuvântul în ședința de marți seară.
„Timișoara a ajuns prima doar la rușine. Primul oraș din România care a cenzurat libertatea de exprimare (…) Cu cele mai mari impozite din România pentru investitori, de opt ori mai mari decât la Iași (…) primul oraș din România care menține în funcții de conducere oameni care cumulează pensia de la stat cu salariul de funcționar public (…) Această cenzură și discriminare nu sunt doar o rușine morală, ci și o încălcare clară a legii”, a spus acesta.
Consilierul local Roxana Iliescu (PSD) a afirmat, la rândul ei, că prevederea legată de votul care permite luarea de cuvânt a celor care solicită nu există în regulamentul de funcționare al CL. Ea a spus că acesta ar trebui modificat, iar viceprimarul Ruben Lațcău a fost de acord. În CL a existat și o comisie care a discutat pe tema modificării, dar nu s-a concretizat nimic, așa că discuțiile urmează să fie reluate.