E toamnă, cad frunze! Apel anti-poluare de la Robu: Nu le mai dați foc, e nesănătos și ilegal!

Nu mai ardeți frunzele! Adunați-le în saci și așteptați să le ia mașinile de gunoi. Este „apelul la spirit civic” al primarului Nicolae Robu, care luptă și astfel contra poluării. În rest, a rezolvat să fie spălate străzile, a redus noxele la mașini și este un mare adversar al poluatorilor industriali.
E toamnă, deci cad frunzele
La finele săptămânii trecute, primarul Nicolae Robu oferea o explicație pentru pâcla vizibilă cu ochiul liber, care a pus stăpânire pe Timișoara de ceva zile. „În această perioadă a anului, în fiecare an se ard frunze de cetățeni care nu înțeleg că este dăunător pentru ei și alți cetățeni, se ard alte resturi vegetale… Acum, asta s-a corelat cu temperaturile neobișnuite pentru această perioadă și cu lipsa vântului”, declara edilul.
Luni dimineață, el a revenit pe aceeași temă, cu o postare pe Facebook, pe care a intitulat-o „Apel la spirit civic”. Aflăm din aceasta că Timișoara „este unul din orașele cu foarte mulți copaci, majoritatea avuți de ani de zile, dar și mulți plantați în ultimii 7 ani, din dispozițiile mele”. Edilul face și o descoperire fulminantă: „în această perioadă a anului, frunzele majorității soiurilor cad”.
Pentru sănătate, nu mai dați foc la frunze!
„Fac apel la dv., cetățeni și instituții, să nu le dați foc! O fac întrucât, din păcate, există, încă, în România și inclusiv în orașul nostru, acest obicei, unul nesănătos, ilegal, în plus, de a se scăpa de diversele resturi vegetale prin ardere pe stradă sau în curți. Este suficient și-așa că se întâmplă asta pe scară largă pe ogoarele din jurul orașului, haideți să nu punem umărul și noi la răul ce se face astfel calității aerului pe care-l respirăm!
Vă adresez rugămintea, pt sănătatea dv., a fiecăruia dintre noi cei ce trăim în acest oraș, să strângeți frunzele din jurul casei / blocului în care locuiți -prin persoanele pe care le aveți angajate pt. curățenie sau dv. înșivă, nemijlocit-, să le puneți în saci și să lăsați sacii lângă pubelele de gunoi casnic, pt a putea fi ridicați de operatorul de salubritate”, spune Robu.
Postarea continuă cu o înșiruire a măsurilor luate de primarul Robu, pentru ca aerul din Timișoara să fie, așa cum susține el curat. Iată care sunt acestea, așa cum se văd ele dintre CD Loga 1:
- Am redus noxele de la mașini fluidizând traficul prin multiplele modernizări ale infrastructurii de locomoție și voi continua să fac asta și pe mai departe
- Lupt contra poluatorilor industriali, dar din păcate nu sunt secondat de Garda de Mediu, care ea, ca instituție a statului, ar trebui să fie port-drapelul acestei lupte
- Am reușit să fac în ultima vreme -și sper că ați văzut asta- ca străzile să se măture / să se aspire, să se spele din nou, intrând cu spălatul inclusiv în cartiere, pe străzi și printre blocuri, unde înainte nu s-a spălat niciodată -e drept: am reușit doar parțial până la această oră, dar vom continua.
Anul trecut, frunzele au rămas pe străzi
Timișorenii au trecut, în toamna trecută, printr-o experiență foarte neplăcută. Oamenii au strâns, așa cum fac în fiecare an, frunzele căzute și le-au pus în saci, așteptând ca aceștia să fie ridicați. Nu s-a întâmplat însă asta, din cauza problemelor cu operatorul de salubritate. În aceste condiții, frunzele s-au împrăștiat peste tot și, în timp, au ajuns să formeze acea „mâzgă” de la marginea carosabilului. Ulterior, aceasta a îngroșat stratul de praf care încă există pe destul străzi din Timișoara.
În altă ordine de idei, luni dimineață, peste Timișoara plutea o pâclă vizibilă cu ochiul liber.