E-mail vs. fax, la Primăria Timișoara. Digitalizarea, extremă urgență

E-mail

E-mail: încă o mare necunoscută pentru angajații Primăriei Timișoara, iar cei care depun diverse cereri ar putea folosi și… porumbelul poștaș. Sau faxul, pentru că oricum poșta electronică nu intră în vederile lor. Digitalizarea instituției de pe CD Loga 1 e doar un mit, spune primarul Dominic Fritz.

Digitalizare și transparență – două noțiuni pe care bate monedă încă din campania electorală Dominic Fritz. Teoretic, Primăria Timișoara stă relativ bine la acest capitol. Are de multă vreme un site propriu, care în vara trecută a trecut printr-un „facelift”, iar diverse alte structuri au pagini de internet. Unele dintre ele sunt însă doar de formă.

„O să revizuim politica de site-uri. Sunt foarte multe site-uri diferite, site principal pentru Direcția Fiscală, pentru Zoo, pentru creșe. Vrem să avem o singură intrare digitală. O să ne ajute și o firmă. Este o mare prioritate pentru acest an, multe disfuncționalități o să dispară atunci când reușim să eficientizăm procesul intern prin digitalizare”, explică acum edilul șef. De imaginea digitală a PMT se ocupă – și se va mai ocupa o vreme, pentru că încă are contract – firma Expertissa.

„Sperietoarea” din e-mail

La nivel micro însă, atât al angajaților primăriei, cât și al celor care au de făcut reclamații sau vor să depună sesizări, digitalizarea e doar un basm.

„În primărie au intrat cam 90.000 de adrese sau solicitări anul trecut. În total, 89.436 de solicitări, cereri pentru toate tipurile de servicii. Din acestea, 2,68% au fost online. Au venit pe fax mai multe decât online, 5,6%. Peste 90% din cereri au fost depuse fizic sau transmise prin curier. Asta înseamnă timp de așteptare în Camera 12, multe hârtii și multă muncă pentru funcționarii de aici, pentru multe procese care pot fi digitalizate”, spune Fritz.

Altfel spus, la PMT, e încă la putere… faxul! Nici funcționarilor municipalității nu pare să le placă mai mult poșta electronică. „Din în jur de 600 angajați doar 27 trimit, de când sunt angajați, mai mult de două mailuri pe zi. 108 angajați au trimis un mail pe zi în medie. Am rămas un pic în urmă în ceea ce privește digitalizarea. Măsurile noastre vor fi o schimbare a culturii operaționale”, conchide primarul Timișoarei.

Ca o o ironie, ultimul contract semnat de Nicolae Robu ca primar a fost unul pentru întreținerea unor portaluri care țin de PMT. Pe unul dintre ele, ultima informație publicată este din 2015.

About Post Author