E bine pe… Contrasens. TMcult, premiat de Administrația Fondului Cultural Național

contrasens

Asociația Contrasens a câștigat premiul la care a fost nominalizată, la Gala Administrației Fondului Cultural Național. TMcult este proiectul care a adus distincția la Timișoara. E un semn că, dacă auzi mereu lamentări despre cum moare cultura, e bine… s-o iei pe contrasens.

Timișoara culturală independentă a avut cinci nominalizări la ediția din acest an a premiilor Administrației Fondului Cultural Național, după cum urmează:

  • Asociația Simultan – Premiul pentru rezistență în cultură – pentru o organizație care continuă să-și desfășoare activitatea de peste 10 ani
  • Asociația Prin Banat – „Heritage of Timișoara” – Elisabetin – Premiul pentru activare culturală în relație cu spațiul public
  • Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare – Premiul pentru antreprenoriat cultural
  • Asociația Culturală Contrasens – Tmcult – Premiul pentru activare interdisciplinară
  • Diana Marincu – Premiul pentru management cultural

Despre cât de importante sunt arta și cultura azi

De câștigat a câștigat, de această dată, Asociația Culturală Contrasens. Ovidiu Daneș, de la Fundația Dala, unul dintre membrii juriului, este cel care l-a anunțat. „Acest proiect se construiește pe afirmarea importanței pe care o au arta și cultura ca spațiu critic fundamental pentru dezvoltarea comunităților, într-un context transmedia din ce în ce mai complex. Este o platformă deschisă care promovează cercetarea și documentarea resurselor patrimoniului și creației contemporane, analizând fenomenul cultural actual în relație cu publicul tânăr (…) Proiectul pregătește o generație de tineri în cunoașterea practicilor artistice actuale și în jurnalismul cultural”, a spus Daneș.

Dana Sarmeș: E minunat, noi continuăm

Pe scenă au urcat Dana Sarmeș, președintele Asociaței Contrasens, și Mircea Vasilescu. „Este excelent acest premiu. El este făcut de o generație dinainte (…) Au muncit pentru acest premiu Ada Vlad, Georgia Țidorescu, Ioana Pop, Izabela Crețanu, care au fost și au trecut prin școala noastră în anii anteriori. Dovada că facem o treabă bună e că atunci când depunem proiecte, concurăm cu foști rezidenți. Suntem nominalizați alături de foști rezidenți. E minunat, noi continuăm”, a afirmat Dana Sarmeș. Ea l-a invitat apoi să vorbească pe Mircea Vasilescu, despre care a spus că „a dus greul proiectului”.

Când auzi zilnic lamentări, ia-o pe contrasens

„Am dus, de fapt, partea cea mai plăcută a proiectului, adică am fost la Timișoara o săptămână-două, cu niște colegi extraordinari. Partea mea a fost să țin un curs pentru tineri jurnaliști culturali. I-am întrebat de mai multe dacă sunt siguri că asta vor să facă și au zis «Da», am spus «Bine, să mergem împreună pe contrasens». I-am învățat și eu ce am putut (…) Ce am învățat eu de la acești tineri și din acest proiect: e un pic de entuziasm și un pic de gândire pozitivă și o hotărâre de a face lucrurile bine.

Una din temele mele obsedante este refrenul pe care îl auzim de vreo 30 de ani, «Vai, moare cultura, nu se mai poate». Mie nu mi se pare că e așa, ci dimpotrivă. E adevărat că n-o duce bine și s-ar putea s-o ducă mai bine. Asta le-am spus și tinerilor cu care am făcut cursul: când auziți zilnic catastrofe și lamentări, luați-o pe contrasens”, a afirmat, la rândul lui, Vasilescu.

About Post Author