Dumitru Mihu, finanțatorul Ripensia Timișoara: Obiectivul pentru sezonul viitor va fi promovarea în Liga 1

ripensia

Suporterii bănăţeni aşteaptă de multă vreme un investitor potent în fotbal. Ultimul finanţator serios a fost Sava Simcelescu, acum mai bine de două decenii, la CFR Timişoara. Dumitru Mihu, Mitică pentru prieteni, este din Sibiu și s-a stabilit în Timișoara cu peste 30 de ani în urmă. Este un potent om de afaceri şi, anul trecut, s-a aventurat în lumea fotbalului. A decis atunci să finanţeze Ripensia, un adevărat brand pentru oraşul care va deveni Capitală Culturală Europeană în 2021.

Timişoara a aşteptat mai bine de două decenii un om de afaceri local care să se implice serios în fotbal, după Sava Simcelescu, fostul finanţator al lui CFR Timişoara, în anii ’90. Imediat după ce s-a făcut publică implicarea dumneavoastră la Ripensia, în urmă cu un an, oameni de fotbal şi chibiţi se întrebau cine v-a… prostit să preluaţi echipa.

Nu am fost străin de fenomenul fotbalistic nici până acum un an, fiind în zona sponsorizării unor echipe de fotbal şi până atunci, inclusiv la Ripensia Timişoara În prezent, pe lângă finanţarea Ripensiei, sponsorizez și alte activităţi culturale, să dau doar un exemplu. La Ripensia am ajuns şi prin bunul meu prieten Adrian Onica, iar în urmă cu un an am decis să fac acest pas, devenind finanţatorul clubului.

V-a prins microbul fenomenului?

M-a prins, dar nu la modul negativ. Am intrat în acest domeniu şi în calitate de om de afaceri. Fotbalul este până la urmă şi o afacere, aşa cum se întâmplă în toate ţările cu fotbal dezvoltat.

Din punct de vedere al managementului, ce model preferați?

Îmi place foarte mult modelul englez, unde managerul unei echipe nu este doar antrenor, fiind implicat în tot ce înseamnă activitatea unui club. Dacă ne uităm puţin la fotbalul european, observăm că sunt tot mai multe echipe din Spania, Italia sau Germania care au început să implementeze modelul de organizare al cluburilor din Anglia. Asta încercăm să facem şi noi la Ripensia.

Echipele finanțate din bani publici fac concurență neloială

După ce aţi preluat Ripensia, ați declarat că succesul în fotbal depinde de trei lucruri: atragerea altor oameni de afaceri în fenomen, autorităţi locale care să asigure infrastructura şi suporteri. Unde vă poziţionaţi în prezent, dacă ne raportăm la cele invocate de dumneavoastră acum un an?

Performanţa în fotbal se obţine doar prin atragerea în fenomen a cât mai multor oameni de afaceri. În România, ca om de afaceri implicat în fotbal, ai concurenţă neloială din partea cluburilor subvenţionate în proporţie de 100% din bani publici, cu toate că echipele care fac performanţă cu adevărat au în spate investitori privaţi.
Dacă ne uităm în primul eşalon, CFR Cluj, Viitorul lui Gheorghe Hagi sau FCSB, să dau doar câteva exemple, fac performanţă, în timp ce echipele finanţate exclusiv cu bani publici au oscilaţii de formă. Oamenii de fotbal din România s-au acomodat cu acest mod de a înţelege şi de a face fotbalul, cei mai mulţi fiind „navetişti” pe la echipele finanţate din bani publici. Când vine vorba despre spectatori şi suporteri, trebuie să recunoaştem că spectatorul român are nevoie de rezultate pentru a păşi pe stadioanele din România.

Emulaţia în jurul unor echipe a fost dată şi de ridicarea unor arene moderne. Timişoara stă prost şi la acest capitol.

Timişoara nu are un teren sintetic, la ora actuală, pe care să ne pregătim. Personal, îmi doresc la Timişoara un stadion nou. Pentru început, cred că un stadion de 10.000 – 12.000 de locuri ar fi foarte bun. În perspectivă se poate vorbi şi de un stadion cu o capacitate mai mare, dar, realist vorbind, nu cred că există fondurile necesare pentru un astfel de stadion, care ar costa în jur de 60 de milioane de euro. Timişoara are infrastructură, dar aceasta trebuie îmbunătăţită.

Timișoara și-ar permite două echipe care să facă performanță

Aţi spus, în urmă cu un an, că Liga 2 este cel mai nefericit loc în care te poţi afla. Ripensia joacă şi anul acesta în acelaşi eşalon, la fel cum, foarte probabil, se va întâmpla şi sezonul viitor. Când va încerca Ripensia să părăsească cel mai nefericit loc?

În urmă cu un an am mai spus şi că obiectivul nostru este promovarea în primul eşalon, fără să dau un termen. Pentru mine, primul an a fost de acomodare cu fenomenul fotbalistic, iar obiectivul rămâne neschimbat. În acest an competiţional vrem să ne consolidăm poziţia în eşalonul secund, anul următor, în sezonul 2020 / 2021, urmând să emitem pretenţii pentru lupta la promovare în Liga 1. Obiectivul pentru sezonul viitor va fi promovarea în Liga 1.

La cât a îndurat Timişoara din punct de vedere fotbalistic în ultimii ani, poate veţi promova la braţ cu Politehnica Timişoara, în anul în care oraşul nostru va deveni Capitală Culturală Europeană.

Ar fi extraordinar! Am spus mereu că Timişoara este un oraş care îşi permite să aibă două echipe care să facă performanţă.

În multe cazuri, finanţatorii din fotbalul mioritic ajung să se bage peste antrenori. Dumneavoastră cum colaboraţi cu subalternii?

Vreau să ştiu şi să înţeleg tot ce se întâmplă la echipă şi în jurul echipei de fotbal. Aşa mi se pare normal. Există însă anumite limite. Nu sunt şi nu voi fi genul de finanţator care să-i dicteze antrenorului ce are de făcut, dar mă va interesa în permanenţă ce se întâmplă cu echipa.

Ripensia este continuatoarea echipei lui Dobay, Ciolac, Bindea

Ce ne puteţi spune despre Academia Ripensia?

În momentul de faţă dorim să ne dezvoltăm pe mai mulţi piloni, unul dintre aceştia fiind Academia Ripensia. Ne interesează calitatea, dar şi cantitatea. Să vină cât mai mulţi copii la grupele noastre de copii şi juniori. Dorim să-i învăţăm fotbal şi ce înseamnă Ripensia Timişoara, primul club profesionist din România, echipa cu patru titluri şi două Cupe ale României, echipa care a dominat fotbalul românesc timp de un deceniu. Chiar dacă echipa a lipsit câteva decenii din peisaj, Ripensia este parte a istoriei oraşului Timişoara şi unul dintre cele mai importante branduri locale.
Avem şi avantajul arenei din Ciarda Roşie, unde se pot pregăti mai multe grupe de juniori, în perspectivă fiind şi dezvoltarea unor grupe pe o altă arenă din Timişoara. Se poate vorbi şi despre arena Electrica, acolo unde joacă şi echipa mare, după ce am găsit înţelegere la Primăria Timişoara.

Dacă tot aţi amintit de dispariţia Ripensiei timp de câteva decenii din fotbalul românesc, în final aş vrea să lămurim un aspect. Este Ripensia de astăzi continuatoarea Ripensiei lui Dobay, Ciolac, Bindea, Zombory?

Da, Ripensia de astăzi este continuatoarea Ripensiei de ieri, echipa din perioada interbelică. La fel ca alte cluburi mari din România şi din Europa, Ripensia a suportat modificări juridice.

About Post Author