Drumul Boilor și strada Prezan, prost planificate, neterminate, dar circulabile. Explicațiile lui Lațcău

Drumul Boilor

Două dintre marile șantiere ale orașului, pentru care a „curs” deja un car de promisiuni, sunt încă departe de a fi finalizate. Drumul Boilor și str. Prezan sunt circulabile, dar… atât. Viceprimarul Ruben Lațcău anunță că, de acum încolo, nu doar prețul scăzut va conta la licitații.

„Aceste lucrări nu au apucat să fie finalizate în 2021, dar sunt la un nivel suficient de avansat pentru a putea fi traversate cu mașina în condiții decente. Începută în 2019 și prost planificată din prima clipă, lucrarea de pe Drumul Boilor a avansat extrem de lent și mai mult de un an șantierul a fost practic abandonat. Săptămâna trecută, miercuri și joi, 200 de metri din ultimul tronson «problematic» au primit primul strat de asfalt turnat. Restul de 600 metri din aceasta bucată e la stratul de balast stabilizat, ceea ce-l face circulabil. Au existat trei surse de întârzieri: absența corelării cu Centura Sud (pe care am rezolvat-o cu ajutorul CNAIR), situația parcelară și lipsa tuturor avizelor la începerea execuției”, anunță acum viceprimarul Ruben Lațcău.

E totuși prima dată, în ultimele luni, când Lațcău spune că problema giratoriului de la Drumul Boilor – Centură e rezolvată. Din punctul de vedere al CNAIR, lucrurile erau așezate de ceva vreme, în sensul că pe banii companiei va fi realizat giratoriul, iar PMT se va ocupa de relocarea utilităților.

„În prima parte a lui 2022 vor fi finalizate”

Prezan este un alt șantier slab planificat și pe cale de consecință am avut și acolo probleme. Carosabilul trebuia să fie realizat până la primul strat de asfalt pe tronsonul AEM-Venus, dar se află la stratul de balast stabilizat și sunt șanse mici ca lucrarea să fie finalizată înainte de termen. Săptămâna trecută am fost pe ambele șantiere și am discutat cu reprezentanții firmelor ce lucrează acolo (…) Muncitorii se întorc pe teren din 3 ianuarie pe Prezan și din 10 ianuarie pe Drumul Boilor, deci în prima parte a lui 2022 cele două drumuri vor fi finalizate”, mai spune „vicele”.

Potrivit acestuia, de acum încolo, la licitații vor fi introduse criterii de calitate, pentru că „prețul cel mai mic nu e un criteriu suficient”. Pe strada Prezan lucrează asocierea Strabag – Tubular Tehno Sistem – Cons Electrificarea Instal, la un preț de 41,7 milioane de lei. Guvernul acoperă 18 milioane din această sumă. Șantierul a început în vara lui 2020 și acum are ca termen de finalizare luna iunie, acesta fiind prelungit din nou. Lucrările de pe Drumul Boilor au început în 2019 și ar fi trebuit finalizate în 8 luni. Aici lucrează Super Construct, care a câștigat contractul la un preț de 16,38 milioane de lei.