Dr. Musta: Foarte rar, vaccinații, fie că au trecut sau nu prin boală, fac forme grave

virgil musta

Esențial este să reducem viteza de răspândire a virusului în comunitate. Medicul Virgil Musta explică de ce important să fie respectate, inclusiv de cei vaccinați, măsurile de protecție și de ce cei imunizați pot contracta boala, dar fac forme mai ușoare.

„Din cauza contagiozității mari a tulpinei Delta, creșterea numărului de noi cazuri este mult mai rapidă acum față de celalalte trei valuri pandemice (…) Din observațiile noastre concrete de până acum, persoanele vaccinate fac foarte rar forme severe sau critice de boală, care să necesite internare în secțiie de terapie intensivă și mai ales în situatia unei patologii importante asociate. Persoanele nevaccinate fac mult mai frecvent forme severe de boală.

La ora actuală, în Spitalul «Victor Babeș», la terapie intensivă sunt internați numai pacienți nevaccinați, iar pe secțiile Covid-19, 95% sunt pacienți nevaccinați, noi internând numai formele severe, care necesită oxigen cu debit mare. Însă, din cauza ritmului mult mai mare de infectare, nu putem externa pacienții atât de repede pe cât ne vin alte noi cazuri. Acum, Secțiile de Boli Infecțioase care internează cazurile Covid-19 sunt pline și lucrăm la capacitate maximă. Tocmai s-a deschis încă o secție de 34 de paturi în Clinica de Pneumologie, pentru forme severe de preterapie, dar și acestea se vor ocupa în circa 2 zile, iar alte posibilități de extindere nu avem”, spune dr. Virgil Musta.

„Acesta este marele avantaj”

Statisticile nu indică, în acest moment, nicio veste bună, iar spitalele vor ajunge să nu mai facă față. „Conform statisticilor internaționale, din țările cu rata mică de vaccinare (cum suntem și noi), se poate ajunge ca 10% din cazuri să evolueze sever și peste 3% să decedeze. Aceasta înseamnă că la un număr zilnic de peste 7.000 de cazuri la nivel național, putem avea zilnic un număr de 700 cazuri care pot evolua sever (…)

Dacă nu facem ceva concret, pe ritmul actual de creștere, evaluările specialiștilor epidemiologi arată că putem atinge destul de repede 15.000 de noi cazuri pe zi. Unde vor intra toți acei pacienți cu forme severe și critice? La ritmul actual de cazuri noi și grave, niciun sistem de sănătate din lume nu va putea face față (…) Singura soluție viabilă este să reducem rapid rata de infectare în comunitate”, încearcă să explice specialistul.

Medicul timișorean este categoric: „Din datele de până acum, cei mai protejați s-au dovedit a fi pacienții trecuți prin boală și vaccinați, dar și cei netrecuți prin boală, dar vaccinați cu schemă completă. Foarte rar ei fac forme severe și au risc foarte mic de deces. În aceste cazuri menționate mai sus, vă spun clar și răspicat: aveți risc foarte mic de formă severă de boală sau de deces. Acesta este marele avantaj și cheia în această boală, poate fi diferența între viață și moarte”.

„O dovadă de responsabilitate și solidaritate”

Cei vaccinați pot contacta virusul și îl pot răspândi, deși în măsură mai mică. Pericolul este pentru nevaccinați din jurul lor, care se pot infecta și pot face forme grave. De aceea, măsurile de prevenție trebuie respectate de toată lumea.

„Inclusiv persoanele trecute prin boală și/sau vaccinate trebuie să respecte măsurile de protecție (distanțare, mască) pentru a diminua circulația virusului și transmiterea lui, în special către cei nevaccinați. Este evident și încă o dovadă de responsabilitate și solidaritate. Revin și spun că, în situația în care ne aflăm acum, cel mai important lucru, care poate ajuta la modul concret, este să încetinim cât mai repede și cât mai mult circulația și transmiterea virusului în comunitate. Aceasta presupune câteva acțiuni la nivel personal, mai ales pentru următoarele 30 de zile”, mai spune dr. Virgil Musta.

Ce propune specialistul

• evitați întâlnirile care nu sunt neapărat necesare, evitați locurile aglomerate de interior sau de exterior
• purtați mască în toate locurile închise (aerisiți-le frecvent), cât și în cele deschise mai aglomerate și păstrați o distanță ce cca 2 metri față de alte persoane
• spălați-vă pe mâini și dezinfectați suprafețele la care au avut acces și alte persoane
• dacă aveți simptome, cu atât mai important este să nu mergeți în comunitate, să vă testați, iar dacă testul este pozitiv pentru Covid-19, să luați imediat legătura cu medicul de familie
• vaccinați-vă, dacă nu ați facut-o până acum, este cea mai puternică armă pe care o avem la dispoziție, chiar dacă obținerea imunității după vaccinare începe să se formeze dupa 14 zile de la prima doza și devine protectoare după 1-2 saptămâni de la a doua doză. Cu cât mai repede, cu atât mai important pentru evitarea unor posibile forme grave ulterioare.

Mergeți la medic, nu amânați

Dr. Virgil Musta reamintește și simptomele la care trebuie să fie atenți oamenii. Diferența între viață și moarte e făcută de momentul în care pacientul ajunge la medic. Iar uneori poate fi prea târziu.

„Vă readuc aminte simptomele uneori banale, ca la o simplă răceală, care ar trebui să vă ridice semne de întrebare și să vă testați: durere în gât la înghițire, dureri de cap, de mușchi, de torace, febră sau subfebrilități, oboseală, tuse seacă, scaune diareice, vărsături.

Boala evoluează în 2 faze: în prima săptămână cu semne ușoare, perioadă în care virusul se multiplică și se declanșează mecanismele imune. La cca. 50 % dintre persoanele infectate, boala se oprește în această fază, dar la ceilați 50% trece în faza inflamatorie, în care se declanșează mecanisme patologice ce afectează plămânii și apoi poate evolua spre formele moderate, severe sau critice.

Dacă simptomatologia persistă peste 7 zile sau dacă, începând cu a 7-a zi de la aparitia primelor semne (nu de la testare) apar simptome noi ca febră mare, dureri mai mari de gât, cap, torace, tuse intensă, stare de oboseală marcată, atunci nu așteptati până când nu mai puteți respira, ci trebuie să mergeti să fiti evaluați, într-un serviciu medical de specialitate și în funcție de aceasta să extindeți tratamentul”, conchide medicul.

About Post Author