Două asistente și două mașini pentru Ambulanță, de la primărie. Mai trebuie niște hârtii

ambulanță

S-a rezolvat, măcar teoretic, problema ajutorului pe care PMT vrea să-l acorde Serviciului de Ambulanță Județean. Vor fi mașini și asistente care să recolteze probe de coronavirus. Mai trebuie câte ceva însă.

Acum o săptămână se căutau mașini care să ajute Serviciul Județean de Ambulanță, aflat, potrivit spuselor primarului Dominic Fritz, făcea cu greu față solicitărilor. „Încercăm să găsim mașini de la societățile din subordinea primăriei, să le punem la dispoziție Serviciului de Ambulanță, pentru recoltarea de probe la domiciliu, ca să nu trebuiască să folosească ambulanțe pentru asta. Pregătim deja microbuze din partea STPT, pe care le vom putea folosi la un moment dat, dacă într-adevăr ajungem într-o situație în care ambulanțele nu mai pot face față să aducă pacienții la triaj, la Spitalul «Victor Babeș»”, declara edilul șef.

În realitate, SAJ Timiș avea nevoie nu neapărat de mașini, cât mai ales de personal care să ajute la recoltarea de probe. Au ajuns la Ambulanță cinci asistente medicale, care însă n-au stat, pentru că știau că vor lucra la call center, nu cu potențiali pacienți infectați cu coronavirus.

S-a rezolvat cât de cât

Cum s-a ajuns în situația aceasta nu e foarte clar. „Nu aș vrea să pasăm responsabilitatea de la o instituție la alta. Noi am detașat asistenții noștri la DSP, care era responsabilă de a-i repartiza acolo unde este nevoie. Mai mult nu pot să spun, pentru că eu nu i-am trimis niciunde. Ci i-am detașat la DSP”, a încercat să explice Fritz. Nici cu mașinile nu e prea clară treaba. Ele nu pot fi date „pe ochi frumoși”, ci, foarte probabil, trebuie hotărâre de consiliu local. „Încă lucrăm la o formă juridică. Vedem ce se poate face, pentru că, într-adevăr, e aiurea să se plimbe ambulanțele prin județ pentru recoltări și nu cu pacienți”, mai spune primarul.

Între timp, la SAJ au ajuns două asistente medicale și două mașini. Dar… trebuie protocol. „Am primit momentan două mașini și două asistente, care sunt în pregătire. Semnăm un protocol, suntem în desfășurare (…) Și cu microbuzele am discutat, le vom ține în expectativă (…) Am insistat să aibă grijă în momentul când ne pun la dispoziție aceste mașini, șoferii să fie sigur pentru o perioadă mai lungă de timp. Nu putem să schimbăm zilnic. Jurista lucrează la un protocol, îl trimitem în cursul zilei de astăzi (luni – n.r.)”, explică Leonida Iancu, șeful Ambulanței Timiș.

După ce PMT și SAJ vor semna un protocol, care va fi aprobat și prin hotărâre de CL, mașinile vor putea pleca în județ, pentru recoltări de probe de Covid.

About Post Author