Donjonul de la Castelul Huniade, a treia licitatie pentru restaurare. Primele două, cu „abateri grave”
Poate a treia oară iese. După două licitații ratate în ultimele patru luni, Muzeul Național al Banatului caută o firmă care să restaureze donjonul de la Castelul Huniade. Între timp, sunt în lucru studiile de fundamenare și documentațiade avizare a lucrărilor de intervenție pentru restaurarea întregului castel.
A încercat în mai, în iunie, încearcă și în septembrie. Muzeul Național al Banatului a scos la licitație „achiziționarea de lucrări de conservare, restaurare, Donjon Castel Huniade”. Primele două proceduri au fost anulate pentru „abateri grave de la prevederile legislative care afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”.
„Donjonul împreună cu tronsonul din zidul de incintă a fost descoperit în campaniile de cercetare arheologică preventină din anii 2008 – 2009 (…) Intervenția de conservare – restaurare este necesară atât pentru stoparea degradărilor, cât și pentru asigurarea condițiilor specifice de conservare”, scrie în caietul de sarcini. Nu se va interveni asupra structurii monumentului în sine, ci se va acționa doar pentru conservarea și protejarea sa și a fundațiilor Castelului Huniade.
„Turnul a avut rol rezidențial, găzduind temporar curtea regală din timpul lui Carol Robert de Anjou. Documentele medievale atestă existența reședinței de la Timișoara în perioada cuprinsă între anii 1315 – 1323. Donjonul, amplasat pe un ostrov, era înconjurat pe perimetru de un sistem de val – șanț consolidat cu pari de lemn (…) Analogia directă cu donjonul de la Ciacova are menirea să descrie o posibilă tipologie locală – turn cu doi contraforți la fiecare colț și scară integrată în zid – a fenomenului fortificării medievale timpurii, cu turn-locuință”, sună explicațiile specialiștilor.
Ofertele sunt așteptate până în 30 septembrie. Suma maximă pe care este dispus s-o plătească MNaB este de 1,58 milioane de lei, cu TVA, adică aproape 322.000 euro.
Reabilitarea Castelului Huniade, în „facere”
Între timp, sunt în lucru „documentațiile tehnico-economice, respectiv studii de fundamentare și documentația de avizare a lucrărilor de intervenție pentru lucrări de restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric Castelul Huniade”. Acestea costă aproape 1,2 milioane de lei, bani de la Institutul Național al Patrimoniului.
Contractul a fost atribuit în iunie 2020, către unicul ofertant, asocierea Impex Romcatel Cercetare Proiectare SA (lider) – Facility Instal SRL – Miro Grup SRL – Geo-Serv SRL – Topo Tehnic – Danart Import Export SRL. Totul ar trebui să fie gata în aprilie 2020, după care ar trebui să înceapă procedurile pentru proiectarea propriu-zisă.
Când ar putea începe efectiv șantierul la Castelul Huniade? E o întrebare la care răspunsul ar putea fi găsit… într-un glob de cristal. Vă reamintim, Castelul Huniade este închis din anul 2006, de când a început șantierul la aripa de nord-vest. Reabilitarea acesteia a fost finanțată de CJ cu aproximativ 12 milioane de lei. Recepția a fost semnată abia în iulie 2019.