Doar 85 de copii admiși în creșe, la Timișoara. Sunt peste 500 de dosare în așteptare

creșe

Au stat la coadă cu orele, dar prea puțini părinți au reușit să prindă un loc în creșele publice pentru micuții lor. Sunt peste 600 de dosare, dar sub 100 de copii admiși. UPDATE: Explicații de la primărie.

Serviciul Public Creșe al Primăriei Timișoara a anunțat rezultatele de după înscrierile făcute în urmă cu două luni. În repartizarea copiilor s-a ținut cont de două ordine de ministru referitoare la măsurile de prevenție în contextul pandemiei de coronavirus, respectiv la respectarea normelor de igienă. Copiii admiși la creșele amplasate la etajul clădirii pot începe frecventarea acestora odată cu împlinirea vârstei de 2 ani, în timp ce sălile pentru copiii de 1-2 ani pot fi amplasate „numai la parterul clădirii”.

Sunt șapte creșe publice, dar numărul de locuri disponibile este extrem de mic. Cel mai mulți copii – 16 – au fost admiși la Creșa nr. 2 „Cosânzeana”, de pe str. Brândușei, unde sunt însă și 106 dosare în așteptare. La Creșa nr. 7 „Prâslea cel Voinic”, de pe str. Independenței nr. 18, nu a fost admis niciun micuț și sunt cinci dosare în așteptare.

Una peste alta, 625 de părinți au depus dosare pentru a-și înscrie copiii la creșele PMT. Numai 85 dintre ei au avut noroc. Primăria anunță deja de multă vreme că vrea să construiască în oraș noi creșe. Asta, teoretic. Practic, nu s-a făcut nimic în această direcție. Ultima „mișcare” a fost, în luna mai, atribuirea contractului pentru DALI + PT privind transformarea în creșă a fostului sediu al ziarului Timișoara, de pe strada Brediceanu.

Cum s-au împărțit locurile în creșele din Timișoara

Creșa nr. 1 „Făt-Frumos”, str. Mureș nr. 6 – 8 admiși, 23 în așteptare
Creșa nr. 1 „Făt-Frumos”, str. Musicescu nr. 9 – 4 admiși, 48 în așteptare

Creșa nr. 2 „Cosânzeana”, str. Martir Silviu Motohon nr. 53 – 12 admiși, 39 în așteptare
Creșa nr. 2 „Cosânzeana”, str. Suceava nr. 13A – 0 admiși, 24 în așteptare
Creșa nr. 2 „Cosânzeana”, str. Brândușei nr. 15 – 16 admiși, 106 în așteptare
Creșa nr. 2 „Cosânzeana”, str. C.Brăiloiu (Stegarilor) nr. 2 – 0 admiși, 63 în așteptare

Creșa nr. 3 „Harap-Alb”, str. Semenic nr. 8 – 3 admiși, 33 în așteptare

Creșa nr. 4 „Sânziana”, str. V. Lupu nr. 29A – 9 admiși, 20 în așteptare
Creșa nr. 4 „Sânziana”, str. Leonard nr. 13 – 6 admiși, 52 în așteptare

Creșa nr. 5 „Zâna Zorilor”, str. Retezat nr. 12 – 11 admiși, 15 în așteptare
Creșa nr. 5 Zâna Zorilor”, str. Versului nr. 2 – 6 admiși, 53 în așteptare

Creșa nr. 6 „Luceafărul”, str. Drăgășani nr. 1 – 10 admiși, 49 în așteptare

Creșa nr. 7 „Prâslea cel Voinic”, str. Independenței nr. 18 – 0 admiși, 5 în așteptare

UPDATE: Numărul de locuri în creșele din Timișoara a fost redus drastic, din cauza normelor de prevenție Covid. „Numărul de locuri noi disponibile în mod normal pentru anul școlar 2020-2021 ar fi fost de aproximativ 270 locuri. Normele de distanțare prevăd asigurarea unei suprafeț de minimum 4,5 m/copil, respectiv plasarea paturilor și a măsuțelor la cel puțin 2 m între ele”, ne-a explicat viceprimarul Dan Diaconu.

Creșele la care nu au fost acceptați copii nou înscriși au deja toate locurile ocupate de micuți care nu au încă vârsta necesară pentru înscrierea la gradiniță. Listele de așteptare devine disponibilă treptat, în urmăoarele conditii: scoaterea din evidență a copilului, în cazul în care copilul absentează 4 săptămâni consecutiv, fără motivare; la cererea părintelui sau a reprezentantului legal al copilului; în situația în care copilul obține pe parcurs un loc la gradiniță.

About Post Author