Din nou, ipotecă pe sediul Colterm de pe Piatra Craiului. Pentru datorii de 5,4 milioane de euro la gaz

colterm

Nicio vară fără ca E.ON Energie să primească gaj una dintre proprietățile Colterm. Este vorba despre clădirea și terenul de pe Piatra Craiului, care vor fi ipotecate până la achitarea unor creanțe de peste 5,4 milioane de euro. Recent, societatea de termoficare a mai pierdut un proces.

Probabil pentru ca timișorenii încă racordați la sistemul centralizat de termoficare să nu fie din nou în pericol de a rămâne fără apă caldă, AGA de la Colterm a fost de acord cu ipotecarea uneia dintre proprietățile companiei. „Se aprobă garantarea plății către EON Energie România cu clădirea și terenul proprietate Colterm SA, situate în Timișoara, strada Piatra Craiului 3, respectiv ipotecarea acestei clădiri în favoarea EON Energie România, până la data plății integrale a facturilor de gaze naturale aferente creanței în sumă de 26,2 milioane de lei”, scrie în hotărârea AGA, întrunite în luna iunie.

Nu e prima dată când clădirea și terenul situate ultracentral sunt folosite drept gaj în relația Colterm cu furnizorul de gaz. În 2018, E.ON a câștigat două procese, pentru creanțe de aproximativ 14 milioane de lei. În august același an, sediul Colterm de pe Piatra Craiului era scos la licitație, la un preț de pornire de aproape 4 milioane de lei. Anterior, în iunie 2018, E.ON oprise robinetul către societatea de termoficare timișoreană, pentru neplata unor facturi. Primarul Timișoarei spunea, la acea vreme, că „funcționarea curentă a Colterm este pe plus”. Problema, susținea acesta, erau penalitățile de 20-30 milioane de lei / an.

Istoria se repetă

Colterm a rămas cu sediul din centru după acest episod, dar, în 2019, E.ON a cerut din nou garanții, pentru a nu întrerupe alimentarea cu gaze naturale. AGA de la societatea de termoficare a fost de acord cu solicitarea, așa că proprietățile de pe Piatra Craiului au fost ipotecate încă o dată.

Istoria se repetă, deci, și în 2020. Între timp, Colterm a pierdut încă un proces cu E.ON Energie, căreia trebuie să-i plătească penalități de aproape 6,7 milioane de lei, la facturi neachitate din perioada 2016-2017. Sentința dată de Curtea de Apel Târgu Mureș poate fi atacată cu recurs. Furnizorul de gaz a inițiat o nouă acțiune în instanță contra Colterm și PMT, pentru 6,8 milioane de lei, tot penalități, la facturi din perioada 2019-2020.

E.ON ar fi trebuit să înțeleagă situația

Întrebat cum comentează situația, primarul Timișoarei a răspuns că E.ON are, pe fond, dreptate, dar trebuie să-și regândească strategia. „Situaţia este aşa cum este. Nu era de unde să se plătească mai mult decât s-a plătit. Cei de la E.ON ar fi trebuit să înţeleagă situaţia. Au şi înţeles multă vreme, pentru că, până la urmă, ori facem un joc din care câştigă ambele părţi (…), ori facem un joc din care pierd ambele. Nu există a treia cale. Dacă Colterm intră în insolvenţă sau în faliment. E.ON cum îşi recuperează banii? Vinde cazanele sau coşurile, ce valorifică? Că rămâne în pagubă.”, a declarat acesta.

Recent, edilul șef a spus că Primăria Timișoara a cerut 100 de milioane de lei, de la guvern, din fondul de rezervă, în contextul pandemiei. Banii ar fi pentru școli, spitale și Colterm. În februarie 2020, PMT achita către E.ON aproape 45 de milioane de lei, pentru gaze naturale în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie. Municipalitatea a girat cu 20 de milioane de lei și cumpărarea de certificate anti-poluare și a dat Colterm încă 39 de milioane de lei, în contul pierderilor induse înregistrate în 2019.

About Post Author