Din 15 mai s-ar putea ieși la terase. Parlamentul a reglementat starea de alerta

restricții

În starea de alertă, amenzile nu pot depăși 15.000 lei și s-ar putea deschide terasele și centrele comerciale cu suprafață de până la 15.000 metri pătrați. Legea a trecut de Camera Deputaților și trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis. E posibil să avem trei zile fără restricții.

Ședința Camerei Deputaților de miercuri a fost una foarte lungă și extrem de tensionată. Deputatul PNL Florin Roman a depus un amendament care prevedea ca legea privind starea de alertă să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial, și nu după 3 zile de la promulgare, așa cum prevede Constituția. Acesta ar fi rezolvat vidul legislativ creat după încheierea stării de urgență. Amendamentul a căzut, așa că e foarte posibil ca, în perioada 15 – 18 mai, România să se afle exact în situația de dinainte de 15 martie.

Ar putea fi liber la terase

Proiectul de lege elaborat de guvern a suferit modificări importante. Deputaţii jurişti au reintrodus unele articole eliminate marţi de Senat. „Pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora. Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spaţiile menţionate, cu excepţia teraselor unde se respectă măsurile de protecţie sanitară”, au decis deputații. Altfel spus, dacă se respectă regulile de distanțare, terasele ar putea fi deschise.

Mallurile mici s-ar putea deschide

Deputaţii au aprobat și un amendament care prevede posibilitatea deschiderii centrelor comerciale mai mici de 15.000 de metri pătraţi. „Pe durata stării de alertă se pot suspenda activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu acordul CNSSU. Măsura nu se aplică în cazul centrelor comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare”, scrie în legea adoptată. se arată în document.

Camera Deputaţilor este for decizional. S-au înregistrat 267 de voturi pentru, 26 împotrivă şi 5 abţineri. Proiectul va aştepta la Parlament două zile, termen în care poate fi atacat la CCR, iar apoi va fi transmis spre promulgare preşedintelui.

Guvernul a întârziat să trimită în Parlament proiectul de lege privind starea de alertă. S-a creat astfel problema celor trei zile, între 15 și 18 mai, în care nu există niciun fel de restricții. Legea votată poate fi citită aici.

About Post Author