Dezbatere publică pentru extinderea Oncohelp. De ce ar fi nevoie de o hotărâre de guvern

oncohelp

Prima dezbatere publică organizată în 2025 de Primăria Timișoara are ca temă PUZ-ul privind extinderea centrului Oncohelp, în zona Elisabetin. Aceasta a fost cerută de Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei, care invocă mai multe nereguli.

Primăria Timișoara va organiza marți, 14 ianuarie, o dezbatere publică referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) „Extindere zonă de servicii medicale și funcțiuni complementare” (PUZ Oncohelp).

Proiectul de HCL, publicat pe site-ul PMT încă din luna octombrie, vizează extinderea centrului Oncohelp, care are deja două clădiri în funcțiune, pe străzile Porumbescu și Rusu Șireanu. Noile construcții, care includ și parcare subterană, ar avea acces de pe ambele străzi. Documentația propusă are avizele tehnice necesare și este valabilă trei ani, timp în care investițiile prevăzute pot fi demarate.

Dezbaterea a fost solicitată de Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei. Ea va avea loc marți, 14 ianuarie, de la ora 14, în Sala de Consiliu a PMT. Persoanele interesate se pot înscrie online la adresele consultare@primariatm.ro și primariatm@primariatm.ro, sau fizic la Camera 12, până în 13 ianuarie, la ora 12.

Probleme cu terenul?

Documentația urbanistică aflată la baza proiectului de HCL a fost întocmită de SC RD Sign SRL, a consilierului local USR Răzvan Negrișanu. Potrivit raportului de specialitate anexat la proiect, în luna august a avut loc o întâlnire cu proiectantul, desfășurată online, la care au participat șase persoane. Au fost puse mai multe întrebări, care au primit ulterior răspunsuri.

Asociația Salvați Patrimoniul Timișoarei, fondată de actualul consilier local Ilie Sîrbu (AUR), a solicitat însă această dezbatere publică, după consultarea documentelor anexate proiectului.

„Din punctul nostru de vedere, sunt probleme legate de proprietatea asupra terenului. Există o parcelă aflată în proprietatea Statului Român, nu a Primăriei Timișoara, pentru care ar trebui emisă o hotărâre de guvern. Așa considerăm noi că ar fi legal. Sunt și alte parcele care aparțin primăriei. Care ar fi beneficiile consiliului local cu privire la înstrăinarea acestor terenuri? Cu toții știm că Oncohelp prestează o activitate medicala privată, în condițiile în care tavanul maternității de pe strada Odobescu cade în capul pacienților. De asemenea, nu este respectată legislația în ceea ce privește distanța de imobilele de locuit aflate în vecinătate”, ne-a declarat Ilie Sîrbu, în calitate de președinte-fondator al ASPT.

Suprafața totală este de peste 10.000 mp

Sîrbu spune că parcelele cu probleme sunt cea înscrisă în CF 408586, cu suprafață de 759 mp, „intabulare, drept de proprietate, dobândit prin lege, cotă actuală 228/759, cotă aferentă ap. 4, 5, 6: Statul Român, în adm. directă ICRAL Timișoara” – str. Rusu Șireanu; 6. CF 452274, suprafață 689 mp, „intabulare, drept de proprietate, dobândit prin lege, cotă actuală 1/1: Municipiul Timișoara” – str. C. Porumbescu; 7. CF 423374, suprafață 185 mp, „intabulare, drept de proprietate L. 4/1973, dobândit prin lege, cotă actuală 600/1850: Municipiul Timișoara” – str. C. Porumbescu.

Potrivit acestuia, pentru prima dintre cele trei parcele ar fi nevoie de o hotărâre de guvern.

În proiectul de HCL se menționează că suprafața pe care ar urma să fie făcută această investiție este de peste 10.000 mp, împărțită în opt parcele, aflate în proprietatea Asociației Oncohelp, a unor persoane fizice și a Municipiului Timișoara.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat AICI.

About Post Author