Despre manele, mici și cum educă Nasleu romii din Piața Traian. De când se știe ce e voie și ce nu în piețele publice

piața traian

Nu se mai ascultă muzică lăutărească prin piețe și nu se mai prăjesc mititei. Asta a cerut primarul Nicolae Robu, printr-o notă internă emisă după ce a primit dedicații „fără număr” în Piața Traian. Există însă din 2007 o hotărâre de CL care prevede exact ce se poate cânta și ce se poate vinde pe spațiul public. Poliția Locală trebuie doar s-o pună în aplicare.

Au fost hohote de râs în plenul CL, când primarul Nicolae Robu a explicat, pentru consilierii locali, situația din Piața Traian. Vă reamintim, la Târgul de produse tradiționale născocit de Ioan Nasleu, directorul de la Piețe, se cântă de ceva vreme muzică lăutărească la volum maxim. Și nu oricum, ci cu dedicații, inclusiv pentru edilul șef. Totul, „asortat” cu un fum gros de mici și grătare.

După ce au apărut filmulețele cu dedicațiile primite de la lăutari, Robu a emis marți o notă internă. Potrivit acesteia, „se interzice interpretarea/difuzarea de manele pe domeniul public al Municipiului Timișoara, în aer liber, precum și practica anunțării de dedicații, indiferent cine și pentru cine le solicită”.

Nota internă are însă un… precedent, unul cât se poate de legal. Independentul Adrian Orza i-a atras însă atenția edilului că este în vigoare, încă din 2007, o hotărâre de consiliu local care stabilește ce fel de muzică se poate cânta live la terasele și în piețele din Timișoara. „În Piața Traian este o atmosferă nepotrivită pentru o capitală culturală europeană, cu dedicații cu manele. Există un HCL în vigoare numărul 5 din 2007, în care se specifică inclusiv genul de muzică care se poate asculta la terase, pe zone (…) În Piața Traian se vorbește despre muzică folk și folclor, fără stație de amplificare. Poliția Locală trebuie să pună hotărârea în aplicare”, a spus Orza, în plen.

Cum face Nasleu… educație în Piața Traian

„Este un scandal legat de ce s-a întâmplat în Piața Traian. Este așa, de râsul plânsul. În toată povestea eu ies rău, asta e realitatea (…) În Piața Traian sunt comasați oameni de o anumită factură și lumea se plânge că acolo nu poți face nimic, dacă nu ești atent, își lipsește ceva din buzunar, Șeful de la Piețe a încercat să facă puțină educație acolo. Le-a explicat că nu este frumos ce se întâmplă, că ar fi frumos din partea lor să se reabiliteze și le-a spus să asigure paza în regim de voluntariat a acelor căsuțe, astfel încât alți confrați din comunitate să nu facă rele”, i-a răspuns Nicolae Robu. Momentul a fost urmat de hohote de râs în sala de plen, multă lume ascultând uimită explicațiile edilului-șef.

Robu a continuat spunând, din nou, că „paznicii” intrați în programul de educare inițiat de Ioan Nasleu au cerut, drept răsplată pentru vigilență, niște „muzică lăutărească de-a noastră”. De aici au apărut și dedicațiile. „Asta s-a întâmplat, e tragi-comic. Nimeni nu a stat acolo să vadă ce muzică se cântă. A durat puțin secvența asta, dar suficient să fie filmată”, a completat primarul.

Realitatea este că „secvența” n-a fost una de scurtă durată, pentru că sunt mai multe filmulețe, realizate în diverse momente ale zilei.

Notă internă, de formă

Se va termina, spune Robu, și cu grătăreala în aer liber. Să ne întoarcem puțin în timp, în luna septembrie, când s-a deschis deja celebrul târg de produse tradiționale din Piața Traian. „Vom asigura și anumite reprezentații artistice acolo, oamenii se vor bucura și de asta, și de oferta culinară. Câtă vreme este târgul, se va putea găti, se vor face grătare, mici. Târgul în sine este un eveniment special”, declara edilul șef.

De atunci, grătarele și proțapurile în aer liber au trecut la un nivel superior. De exemplu, la Festivalul Vinului, în Piața Victoriei. S-au prăjit cărnuri în parcarea de la Modex, mai ceva ca la un picnic la Pădurea Verde, iar zona a fost „parfumată” timp de câteva zile de fumul degajat de grătare. N-a fost niciodată în așa hal în zona centrală, iar Robu admite acum că… a fost deranjat.

„Am fost foarte revoltat, nu cred că a mirosit în Operă, dar s-a degajat mult fum în zonă. Micii, dacă vor să-i facă la grătar acum, îi vor face în altă parte și îi vor aduce aici gata preparați. Dacă nu, trebuie să îi facă la tavă, încât să nu se mai producă acel fum. Nu mai permit în Piața Victoriei: să le facă, dar nu să producă fum acolo! Fără grătare deschise acolo, să facă în altă parte, să închirieze dacă vor bucătării din apropiere, nu este normal să miroasă în Piața Victoriei în halul în care a ajuns să miroase la Festivalul Vinului. Nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva. Dacă s-ar mai fi întâmplat luam măsuri atunci. Dar învățăm din ceea ce viața ne oferă”, declara edilul, puțin înainte să emită nota internă.

Aceasta precizează că „se interzice folosirea pe domeniul public al Municipiului Timișoara, în aer liber, a grătarelor, proțapurilor și altor ustensile de gătit cu foc deschis, generatoare de fum și degajatoare de mirosuri de bucătărie de intensități deranjante”. Cum va pusă ea în aplicare, pe segmentul… gastronomic, urmează să vedem. Și poate că, de această dată, purceii pentru proțap nu vor mai fi pregătiți chiar în parcarea de la Modex.

About Post Author