Demolarea stadionului „Dan Păltinișanu” nu are nici autorizație, nici bani. Cum vor rezolva Nica și Simonis situația
Mult așteptata demolare a stadionului „Dan Păltinișanu” mai are de trecut două hopuri. Unul e la mâna Primăriei Timișoara, al doilea ține de „buzunarele” consiliului județean, unde nu sunt bani pentru această operațiune. Instituția condusă încă de Alin Nica va începe demersurile pentru accesarea unui credit, inițiativă susținută și de Alfred Simonis, președintele ales al CJ.
Guvernul României a emis, la jumătatea lunii august, hotărârea de demolare a stadionului „Dan Păltinișanu”, document necesar licitației pe care CJ Timiș trebuie să o lanseze pentru punerea la pământ a actualei arene. Plenul CJ Timiș a aprobat încă în iunie 2023 indicatorii tehnico-economici ai documentației pentru această operațiune, estimată de proiectant la cel mult 29 de milioane de lei, cu TVA inclus. Banii provin integral din bugetul județului.
Teoretic, ar urma ca licitația pentru găsirea unui… demolator să fie lansată foarte curând. Practic, încă nu există autorizație de demolare.
„Noi am retras pentru demolare documentația de la primărie, fiindcă trebuia un aviz revizuit, trebuiau revizuite anumite chestiuni, neavând hotărârea de guvern de demolare dată în toamna anului trecut, când am depus documentația la primărie. Și, conform legii, maximum 90 de zile pot să stea documentațiile și să fie completate. (…) Am retras-o acum două luni. Depunem din nou pentru autorizația de demolare, dar în același timp trebuie începută procedura de licitație. Noi licitația nu o puteam începe până nu aveam HG-ul. În paralel merg cele două proceduri administrative”, explică președintele în funcție al CJ, Alin Nica.
CJ Timiș va lua credit pentru mai multe investiții
Urmează, deci, să fie depusă la Primăria Timișoara documentația pentru obținerea autorizației. Între timp, trebuie găsiți și bani, fiindcă în bugetul CJ pe acest an e prevăzută doar suma de un milion de lei. Soluția găsită este accesarea unui credit, care să acopere mai multe nevoi, nu doar pe cea a stadionului.
„Am discutat despre un credit pe care CJ va trebui să-l ia în perioada următoare pentru a acoperi investiții ca demolarea stadionului, cheltuielile neeligibile la proiectele cu finanțare europeană câștigate, acoperirea sumei ce revine bugetului județului Timiș la renovarea Castelului Huniade. (…) Ne gândim să luăm minimum 200 de milioane de lei și maximum vreo 400 de milioane de lei (…) Nu e problema că nu sunt bani. Forma de creditare este un mecanism uzual și normal de finanțare pentru a face lucrurile să funcționeze și să se asigure cash flow-ul”, spune Alin Nica.
Procedurile pentru accesarea creditului vor începe încă din mandatul acestuia, urmând ca banii să vină efectiv după ce Alfred Simonis va ajunge pe funcția în care a fost ales în luna iunie. Social-democratul spune că soluția e bună. „Sunt proiecte mari, importante, fără credit nu poți dezvolta nimic în general. Avem un grad mic de îndatorare și cred că prioritar pentru noi este să dezvoltăm infrastructura acestui județ. Dacă n-au prognozat bani în buget pentru stadion, ce să fac? Să nu-l demolez? Luăm credit, îl demolăm, ne costă 25 de milioane de lei demolarea, dar atragem 800 de milioane construcția”, ne-a declarat acesta.
De acum „ține de Primăria Timișoara”
Alfred Simonis mai spune și că lipsa autorizației de demolare e firească, în condițiile date. „Nici nu se putea să existe autorizație de demolare, fără să existe hotărârea de guvern. Dacă legea îți interzice să demolezi un stadion, nici un UAT nu-ți va emite autorizație fără să ai HG-ul de demolare, că nu poți să demolezi dacă nu ai voie. După ce a venit HG-ul se actualizează documentația și se obține autorizația. Ține de Primăria Timișoara. Dacă Dominic Fritz este de bună credință, ar trebui ca, după ce se depune documentația, să elibereze imediat autorizația”, a precizat social-democratul.
Alin Nica e optimist și crede că, încă din luna noiembrie, ar putea fi dat ordinul de începere pentru demolarea stadionului. Adică, peste aproximativ 10-12 săptămâni.
Licitația pentru proiectarea și construcția noului stadion al Timișoarei a fost lansată în 15 iulie, cu termen inițial de depunere a ofertelor 30 august. Între timp, procedura a fost contestată și respinsă la CNSC și a fost prelungit termenul, până în 16 septembrie. Suma maximă pe care o oferă CNI este de 678 milioane de lei, cu TVA, mai mică decât cea estimată inițial, care depășea 800 de milioane de lei. Durata de execuție este de 30 de luni.