De ce a luat amendă Colterm, în viziunea PMT: Administrația Robu „nu a bugetat niciun leu” pentru certificate

Deși Colterm are o sentință nefavorabilă de aproape o săptămână, Primăria Timișoara are abia acum o reacție în cazul amenzii uriașe primite pentru certificatele CO2. De vină ar fi fosta administrație, care n-a prevăzut bani pentru această achiziție. PMT „uită” să precizeze câți bani au fost alocați în acest an, pentru certificatele care trebuie cumpărate în 2022.
Colterm nu scapă de amenda de aproape 107 milioane de lei, primită de la Administrația Fondului pentru Mediu, deoarece nu a cumpărat la timp certificatele CO2, așa cum cere legea. Societatea de termoficare a contestat amenda în instanță și, după ce în vară s-a decis suspendarea acesteia, până la rezolvarea pe fond a cazului, acum, Curtea de Apel a respins acțiunea. Sentința din 22 decembrie poate fi atacată cu recurs, deci nu este definitivă.
Primăria are abia acum o reacție, dar nu oferă prea multe soluții. „Suntem în dialog cu reprezentanții Colterm cu privire la următorii pași pe care îi va face compania în acest proces. Amenda primită de Colterm este pentru neachiziționarea certificatelor verzi și a fost dată de Agenția Fondului de Mediu (numele corect al instituției este Administrația Fondului pentru Mediu – n.r. ). Aceste certificate verzi erau pentru anul 2020 și pentru ele nu a fost bugetat niciun leu de către fosta administrație. Societatea a contestat amenda în luna iunie”, se precizează într-un comunicat semnat sec „Serviciul Comunicare”.
Din nou, despre retehnologizare
Nu se menționează însă nimic despre suma pe care a pus-o deoaparte primăria pentru certificate care trebuie cumpărate anul viitor, de exemplu. PMT vorbește doar despre „eforturile de retehnologizare și modernizare a companiei, începute anul acesta”, pe proiecte inițiate de fosta administratrație. „ Menționăm faptul că în cursul acestui an am reușit să înlocuim 15 km de rețea de termoficare, adică jumătate din lungimea inclusă în proiectul de retehnologizare a rețelei din oraș. De asemenea, administrația locală a acordat peste 180 de milioane de lei pentru a asigura producția și distribuția de agent termic în Timișoara”, scrie în același comunicat.
De la 1 ianuarie 2022, facturile la căldură plătite de abonații Colterm se vor dubla, așa cum a aprobat, în ultimul plen, consiliul local. Se va dubla și subvenția plătită de municipalitate.
UPDATE: Fostul primar Nicolae Robu are o nouă reacție pe Facebook, invocând DNA. „Toate au o limită! Când toată lumea știe că numărul de certificate de CO2 se comunică celor ce trebuie să le cumpere, pt un anume an (în cazul nostru: 2020), la mijlocul lunii februarie a anului următor (în cazul nostru: 2021), cu obligația cumpărării lor până la data de 30 Aprilie a acelui an următor (în cazul nostru: 2021), impostorul -șomer în țara lui!- ajuns Primar al Timișoarei, Dominic Samuel Fritz și Dublul Repetent ajuns Viceprimar, Ruben Lațcău își permit să pună amenda istorică de 21 milioane euro în sarcina administrației Robu! Pt că este vorba de o sumă uriașă și pt că nu e drept ca de ea să fie prejudiciat orașul Timișoara, ca cetățean contribuabil, dar și ca acuzat de actualii diriguitori ai Primăriei Timișoara, solicit, cu respect, DNA, prin această declarație publică, să cerceteze cele întâmplate și să stabilească responsabilitățile conexe”, a notat acesta.