Curtea Constituțională amână decizia privind validarea rezultatelor turului I. Voturile ar putea fi renumărate

curtea constituțională

Primul tur al alegerilor prezidențiale din România, desfășurat pe 24 noiembrie 2024, continuă să provoace tensiuni. Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat luarea unei decizii în cazul celor două cereri de anulare a rezultatelor, depuse de Cristian Terheș și Sebastian Popescu.

În urma primului tur, candidatul independent Călin Georgescu a obținut 22,94% din voturi, urmat de Elena Lasconi (USR), cu 19,18%. Marcel Ciolacu (PSD) s-a clasat pe locul al treilea, cu 19,15%, ratând accesul în turul secund la o diferență de doar 2.740 de voturi față de Lasconi.

Într-o ședință desfășurată astăzi, CCR a solicitat Biroului Electoral Central (BEC) renumărarea tuturor voturilor, la cererea lui Cristian Terheș. Acesta susține că au existat ajustări suspecte în mai multe secții de votare, care ar fi redus drastic numărul de voturi pentru alți candidați, precum Ludovic Orban. Surse G4Media au confirmat că, în unele secții, voturile pentru Orban au fost, într-adevăr, corectate.

Renumărarea celor 9,4 milioane de voturi este aproape imposibilă până vineri, 29 noiembrie, ceea ce ar putea conduce la o nouă amânare a deciziei CCR.

Acuzații grave de fraudă

Sebastian Popescu, candidatul Partidului Noua Românie, care a obținut doar 0,15% din voturi, acuză finanțarea ilegală a campaniei lui Călin Georgescu, susținând că acesta a raportat zero cheltuieli oficiale, deși a desfășurat o campanie intensă, reușind să atragă peste 2,1 milioane de voturi.

Cristian Terheș, cu 1,03% din voturi, a invocat, la rândul său, utilizarea de „boți” și promovarea agresivă pe rețelele sociale, inclusiv în ziua votului, lucru interzis prin lege.

Mai mult, Terheș a acuzat implicarea unor lideri USR, precum Cătălin Drulă și Vlad Voiculescu, în mobilizarea diasporei pentru a o susține pe Elena Lasconi, prin live-uri și postări care au generat mii de aprecieri și distribuiri.

Reacții din partea liderilor politici

Călin Georgescu a calificat situația drept „de neimaginat” și a avertizat că anularea alegerilor ar ridiculiza orice viitor președinte, punând sub semnul întrebării democrația din România. La rândul său, Elena Lasconi a declarat că o eventuală anulare a turului I ar reprezenta „o încălcare gravă a democrației” și ar putea declanșa proteste masive.

Marcel Ciolacu, deși nu a oferit o declarație oficială, ar putea beneficia de o eventuală invalidare a rezultatelor, ceea ce i-ar permite să intre în turul doi al alegerilor.

Viitor incert pentru procesul electoral

Potrivit Legii 37/2004, CCR poate anula rezultatele alegerilor dacă se demonstrează că fraudele au influențat atribuirea mandatelor sau ordinea candidaților. În cazul unei anulări, turul I ar urma să fie repetat în a doua duminică de la luarea deciziei.

Deocamdată, CCR analizează atât cererile de anulare, cât și confirmarea rezultatelor primului tur, iar deciziile cruciale au fost amânate pentru vineri, 29 noiembrie. Situația tensionată alimentează speculații și ridică semne de întrebare asupra corectitudinii procesului electoral, într-un moment critic pentru viitorul politic al României.

About Post Author