Cum vreți să fie Festivalul Luminilor? CJ Timiș vrea o „traducere” a culturii în limbaj accesibil

Festivalul Luminilor poate include, la ediția următoare, idei care vă aparțin. Trebuie doar să le trimiteți pe adresa organizatorilor. Prima ediție a costat 600.000 de euro și a „tradus” cultura într-un limbaj accesibil. Asta spune președintele CJ, Alin Nica, potrivit căruia ar trebui ca autoritățile să facă mai des evenimente similare.

Festivalul Luminilor / Festival of Lights a colorat finalul de decembrie la Timișoara. Zona centrală a orașului a găzduit mai multe instalații luminoase, care au fost admirate și apreciate de localnici și turiști. În 31 decembrie și 1 ianuarie, în Bastion au avut loc concerte cu artiști precum Danny Avila și Dirty Nano. Au fost focuri de artificii și showuri de lumină cum n-au mai fost la Timișoara.

„Mă bucur că acest festival ne-a făcut să regăsim spiritul Timișoarei, care este unul deschis, unul participativ, unul tolerant, un spirit în care oamenii sunt liberi. Sentimentul de libertate, dar și de apartenență la un grup este ceea ce cred că dintotdeauna a caracterizat Timișoara. Ne propunem să continuăm acest concept de festival, nu doar în 2023, dar mai ales că e anul de capitală culturală. Dorim să închidem simetric programul cultural al capitalei, cu același festival cu care eu zic că l-am deschis”, spune Alin Nica, președintele CJ, principalul finanțator al evenimentului.

„Dorim să traducem cultura către cetățeni”

Cei de la CJ vor ca viitoarea ediție să fie realizată cu ajutorul publicului. „Lansăm provocarea către cei cărora le place acest concept, să vină cu idei, să ne ajute în mod creativ și să facem din acest festival al luminilor un brand cultural local. Reiau unul dintre dezideratele pe care noi, cei de la CJ, le avem în ceea ce privește evenimentele pe care le gestionăm în cadrul proiectului TM2023, dorim să traducem cultura către cetățeni, făcând-o accesibilă, făcând-o mai ușor digerabilă, deschisă, nu închisă doar către niște elite, pentru inițiați”, continuă Nica.

Această „traducere”, care a durat în total cinci zile, a costat 600.000 de euro, adică trei milioane de lei, „deci net mai puțin decât deschiderea oficială a TM2023”, spune șeful CJ.

Întrebat cât de des își poate permite CJ astfel de „traduceri” culturale pentru publicul larg și rugat să detalieze puțin, Alin Nica a explicat: „Cultura, până acum, a fost oarecum închisă, doar pentru cei care o înțeleg. Nu am văzut, să zicem, cultura care să fie tradusă într-un limbaj accesibil de un număr mare de oameni. La Festivalul Luminilor ne-am folosit de muzică, de captivarea publicului cu această lumină care e înțeleasă de orișicine, sunt elemente care sunt înțelese de orice om. Nu-ți trebuie foarte multă școală în domeniul artei să înțelegi muzica pop sau să apreciezi o instalație de lumini.De acum va trebui să ne permitem de cât mai multe ori pe an. Au fost și foarte mulți turiști care au participat la acest eveniment. Or, scopul nostru este să transformăm cultura într-un motor de dezvoltare economică. Dacă vom obține bani din cultură ne vom permite să facem și evenimente și mai mari, care vor costa și mai mult”.

Pentru cultură îți trebuie un „cârlig popular”

Festivalul Luminilor va avea la dispoziție în 2023 un buget similar celui de anul trecut, adică tot trei milioane de lei. Dacă vreți să vedeți vreun artist anume, dacă aveți vreo idee care ar fi potrivită pentru un astfel de eveniment, puteți trimite propunerile voastre AICI. „Avem în vedere idei de instalații, idei de concepte de evenimente, inclusiv locații, ce invitați să avem. Nu am dorit să stabilim limite foarte stricte, tocmai pentru a lăsa cât mai multă libertate celor care vin cu propuneri. Vom face o selecție, pentru că dorim un concept artistic unitar. Aș spune că o lună e un termen rezonabil”, a mai spus Alin Nica.

Președintele CJ a revenit apoi la „traducerea” culturii într-un limbaj accesibil. „Ai nevoie de un «cârlig» popular, prin care să atragi mulți oameni și acolo, cum să zic, în cantități digerabile, să livrezi anumite produse culturale care să formeze publicului larg pentru cultură. Să obișnuiască oamenii cu acest gen de produs cultural cu care nu au fost obișnuiți. Adică să nu fie o trecere abruptă, ci o trecere lină către un obiectiv pe care ni l-am stabilit, ca Timișoara să fie un magnet de turiști pentru astfel de evenimente și pentru astfel de produse culturale”, a conchis acesta.

About Post Author